Staňte se kariérním aktivistou a nenechte svou kariéru náhodě

Zejména v dnešní době ekonomické recese se potvrzuje, že jistota zaměstnání je převážně pod kontrolou zaměstnavatelů. Přesto však zaměstnanci mohou pracovat na jistotě své kariéry. To jim poslouží jako ochranný štít pro zajištění dlouhodobé zaměstnanosti. Chcete-li proto dosáhnout stability ve své kariéře, držte se následujících dvou kroků:

- Staňte se kariérním aktivistou. Znamená to nebýt pasivní a převzít kontrolu nad svou kariérou. Nečekejte, až vám pomůže zaměstnavatel nebo šéf. Staňte se řiditelem, nikoli obětí své kariéry a sami si určujte směr, jímž se budete ubírat.

- Udržte svou kariéru v pohybu. Nebudete-li zdokonalovat své dovednosti a rozšiřovat svou síť kontaktů, pánem své kariéry se nestanete a čekají vás problémy s nezaměstnaností. Svou kariéru udržíte v pohybu, budete-li neustále pracovat na třech cílech:

  • Stanovte si, čeho chcete dosáhnout v následujících 6 až 12 měsících. Určete si cíl, kterého můžete dosáhnout ve svém současném zaměstnání, jako je zlepšení výkonnosti, dokončení projektu, vyřešení aktuálního problému apod. Zajistíte tím své firmě vyšší návratnost investic do vás a sobě pocit kariérního vítězství.

  • Stanovte si cíl, kterého dosáhnete v následujících 3 až 5 letech. Určete si, jakou další práci chcete dělat a jaké další úrovně dosáhnout. Můžete na tom pracovat i u současného zaměstnavatele.

  • Nakonec si určete rozvojový cíl. Ten tvoří přechod mezi dvěma výše uvedenými cíli. Umožní vám stavět na úspěších, kterých jste dosáhli a získávat nové dovednosti.

-kk-

Zdroj: Careercast - americký portál věnovaný rozvoji kariéry a vyhledávání pracovních míst
Zobrazit přehled článků ze zdroje Careercast