Starší zaměstnanci nejsou na odpis

Všichni vědí, že starší zaměstnanci odmítají změny, zejména učení se novým technologiím. I když si však všichni myslí, že něco vědí, nemusí to vůbec být pravda – jako v tomto případě. Tracey E. Rizzuto, odborná asistentka na katedře psychologie Státní univerzity v Louisianě, například zdůrazňuje, že starší zaměstnanci jsou naopak změnám otevřenější a současné stereotypní uvažování o nich je zcela chybné.

Vlastními studiemi potvrdila Tracey E. Rizzuto, že starší zaměstnanci navzdory obecnému přesvědčení projevují větší zájem o technologické novinky než jejich mladší kolegové. Dospěla k názoru, že starší zaměstnanci inklinují k adaptaci na změny, protože cítí větší potřebu pomoci své firmě. Učení se novým technologiím jim může trvat delší dobu, rozhodně však projevují větší vytrvalost než mladší zaměstnanci.

Starší zaměstnanci otevření změnám projevují zároveň nové požadavky. Přejí si více času na osobní život, čímž se názorově přibližují svým mladším protějškům. Tato zjištění o starších zaměstnancích jsou velice důležitá pro zaměstnavatele, kteří chtějí vytvářet produktivní pracoviště a udržet si kvalitní zaměstnance všech věkových kategorií. Je třeba uvědomit si, že naprostá většin zaměstnanců si žádá ve svém životě určitou míru flexibility.

-kk-
Zdroj: Chicago Tribune - webové stránky amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chicago Tribune