Tři dekády učí studenty i dospělé. Lídryně vzdělávání odhaluje svůj příběh. Končit rozhodně nehodlá...

Bezmála třicet let sedí ve vedení špičky na trhu vzdělávání dospělých. Celoživotní vášní Zdenky Vostrovské je předávání znalostí a tvorba lepší a vzdělanější společnosti. Ve své společnosti 1. VOX jí pod rukama projdou tisícovky lidí ročně, ani s třicátým výročím se ale rozhodně nechystá končit. Proč Češi potřebují doplňkové vzdělání, kde bere tolik entuziasmu a proč ji bude společnost znát i za sto let?

Zdenka Vostrovská a Veronika Kratochvílová, 1. VOX

Zdenka Vostrovská začala s podnikáním poměrně náhodou, přesto se jí jen s minimem kapitálu, za to o to větším odhodláním, podařilo vybudovat společnost, která patří dlouhodobě k lídrům na trhu vzdělávání. Po Sametové revoluci se věnovala účetnictví a protože se chtěla v oboru dále vzdělávat, hledala doplňkové kurzy. S žádným ale nebyla spokojená, a tak začala poptávat lektory, kteří by potřebný kurz připravili na míru jí a jejím kolegům. „K novému zákonu od roku 1993 jsem připravila rozvojové programy a přípravky, které si později vypůjčila i Komora daňových poradců. V té době jsme začali provozovat i otevřené kurzy, a tak vznikl VOX,” popisuje první firemní kroky Vostrovská.

Od začátku měla jedinou podmínku, pracovat s těmi nejlepšími lektory na trhu. „Zpočátku jsem je hledala všude možně, četla jejich knihy, běhala po ministerstvech, sháněla ekonomy a právníky, kteří by chtěli své znalosti předávat dál. Intuitivně jsem je vyhodnocovala a radila se s dalšími odborníky o tom, který z nich je nejvhodnější,” vzpomíná Vostrovská. Její původní myšlenkou byla orientace na účetnictví, daně a právo. „Po třech letech mě oslovila Coca Cola s komplexnější myšlenkou vzdělávání i v oblasti takzvaných soft skills, a tak jsem se začala seznamovat s tím, co všechno firmy potřebují k vlastnímu růstu a jaké dovednosti je můžeme naučit.”

Na začátku společnost Zdenky Vostrovské provozovala zhruba desítku kurzů měsíčně. Dnes už průměrně odbavuje devět tisíc zákazníků ročně a s pravidelným obratem okolo 50 milionů patří dlouhodobě ke špičkám na trhu doplňkového vzdělávání, které využívají třeba společnosti Mercedes-Benz, Kooperativa, Prazdroj, Cushman & Wakefield, Komerční banka a další. „Kurzy aktivně připravuje asi šest stovek lektorů. Spoustu z nich se mnou spolupracuje celou tu dobu, tedy třicet let, z toho mám velkou radost,” netají své pocity Vostrovská.

Vzdělávání jí přitom uhranulo už v roce 1979, kdy začala vyučovat při dodělávání doktorátu na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde bez přestávky učí dodnes, aktuálně na Národohospodářské fakultě předmět Hospodářská politika. „Baví mě sledovat, jak se lidi posouvají kupředu. Pamatuju si, jak k nám před deseti lety přišel student vysoké školy na kurz a dnes se u nás vzdělává dál, ale už jako finanční ředitel velké firmy. Na vzdělávání je nejzajímavější ten posun vpřed a já mám tu možnost dbát na vzdělání vysokoškolských studentů i vrcholných manažerů,” dodává s úsměvem.

Doplňkové vzdělávání bude podle Vostrovské třeba stále. „Svět se neustále mění a to, co se naučíte ve škole, vám rozhodně nemůže stačit po celou pracovní kariéru,” upozorňuje. A co že Čechům chybí z hlediska vzdělávání nejvíc? “Chybí nám motivace být lepší. Minulý režim v mnohých zakořenil, že je lepší mít svoje jisté, držet si raději onoho vrabce v hrsti. Proto se nám nechce riskovat, opustit teplé místo a zkusit jít za něčím lepším,” myslí si Zdenka Vostrovská.

Její téměř třicetiletou kariéru v čele VOXu by mohlo dokonale shrnout slovo vytrvalost. „Když má člověk velký a ambiciózní sen, má také obrovskou sílu pro jeho dosažení. Nic pak není příliš obtížné nebo nemožné. Pak vám nevadí pracovat šestnáct hodin denně, po nocích dodělávat účetnictví a o víkendu inventury.” Během své kariéry dostala několik nabídek na prodej své společnosti, ta největší přišla před několika lety od konkurenční firmy. „Byla to dobrá nabídka, co se týče financí, znamenalo by to ale konec mé osoby ve vzdělávání, a také zaniknutí značky a to bych nezvládla, takže jsem odmítla,” popisuje.

Chci aby VOX žil dalších sto let,” hlásí Vostrovská. I proto se letos rozhodla přivést do firmy majoritního akcionáře, společnost Menila Invest, která přichází se záměrem postupné modernizace a rozvoje firmy. „Energie mám však stále na rozdávání, do důchodu se rozhodně nechystám,“ uzavírá Zdenka Vostrovská s humorem. Její zkušenosti se tak budou i nadále promítat do chodu vzdělávacího lídra.