V Evropě přibývá MBA

Zpráva britského deníku The Independent přišla se zjištěním, že v Evropě v posledních deseti letech výrazně přibylo možností studovat MBA. Liší se však kvalitou a obsahem. Momentálně existuje asi 500 programů, z nichž necelá třetina splňuje kritéria zlatého standardu, akreditace udělované Britskou asociací MBA (AMBA).

Výkonná ředitelka AMBA Jeanette Purcellová vysvětluje, že nejlepší školy musí splňovat dvě kritéria – rezolutně mezinárodní rozhled, spojený s určitou specializací – většinou navázanou na průmyslové síly lokálního charakteru.

Konkurence je tak silná, že se školy snaží různě odlišit. Důležitou roli hrají také novinky. Na Rotterdam Business School například každý student MBA dostane svého osobního kouče. Bordeaux Business School zase nabízí program MBA v oblasti řízení vinic.

Výuka MBA se rozvíjí i v bývalém východním bloku. Z desítek nových škol ve Slovinsku, na Ukrajině či v Rusku však splňuje náročná kritéria AMBA jen hrstka. Šest takových škol je ale na druhou stranu v Moskvě, což z ní po Londýně tvoří druhé evropské město s nejvíce akreditovanými školami vyučujícími MBA.

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone