Vy ještě používáte Excel? Zkuste SQL

Zpracováváte analýzy a potýkáte se často s množstvím nepřehledných tabulek o tisících řádcích, na které je i Excel krátký?

Většina firem dnes ukládá svá objemná data do relačních databází, ve kterých s nimi pracuje pomocí jazyka SQL. Jeho předností je především možnost nakládat s daty bezpečně a rychle získat přehledné výstupy. Naučte se sami pracovat s SQL. Není to složité.

Ilustrační snímek

Co je SQL?

SQL, neboli Structured Language Query, je v zásadě komunikační jazyk mezi vámi a databázovým úložištěm, odkud z objemného množství dat generuje díky vašim příkazům rychle a přehledně požadované výstupy. Pro zjednodušení si tento proces můžete připodobnit například práci se vzorci a makry ve zmiňovaném v Excelu. Práce s SQL je nicméně daleko sofistikovanější, přitom není náročné se ji naučit a základní nástroje jsou dostupné prakticky komukoliv i na internetu. Také díky tomu je tento jazyk aktuálně jedním z nejpoužívanějších dotazovacích jazyků vůbec.

Vedle analytiků tento nástroj využijí ve své praxi také tvůrci webových stránek nebo různých aplikací.

SQL může usnadnit práci například obchodu, který tak velmi snadno ze svých dat zjistí například, kteří zákazníci, s jakou pravidelností a s jakou platební schopností si objednávají které zboží. Díky tomu může efektivněji spravovat například řízení pohledávek či zásob nebo odměnit zákazníky, kteří třeba v určitém období utratili více. Příkladů je bezpočet…

Naučte se SQL od základů

Zúčastněte se dvoudenního kurzu Základy jazyka SQL v SQL Serveru – SQL dotazování (SQL1), který pořádá vzdělávací společnost ICT Pro. Kurz je určen především analytikům, manažerům a vývojářům, kteří ke své práci chtějí získat nejen efektivní nástroj pro reporting.

V průběhu kurzu se naučíte základní možnosti ovládání programu SQL Server Management Studio (SSMS) a zároveň se zjistíte, jak psát dotazy pro vyhledávání záznamů dle různých kritérií. Dozvíte se také, jak správně propojovat záznamy z více tabulek nebo jak přidělit oprávnění konkrétním uživatelům pro manipulaci s daty. Vaším výstupem bude report formou tabulek i bez využití Excelu.

Předpokládanými znalostmi pro vstup do kurzu jsou pouze vaše základní znalosti ovládání počítače a MS Windows, popřípadě znalost psaní speciálních znaků na klávesnici (' [ ] / * _ ;).

Přečtěte si reportáž z kurzu Základy jazyka SQL v SQL Serveru – SQL dotazování (SQL1). 

Zhlédněte reportáž s Lukášem Luskou, lektorem kurzu ve společnosti ICT Pro

Zjistěte si více podrobností o kurzu.