Výhody a nevýhody online vzdělávání. Znáte je?

Online vzdělávání zažívá v posledních letech boom. Vývoj nasvědčuje tomu, že i do budoucna bude žádanou variantou studia. I tento fenomén má však, kromě výrazných pozitiv, také svá slabší místa. Jak se s nimi vypořádat, abyste ze svého online studia získali maximum? A jak rozeznat, kdy je pro vás online kurz to pravé? Připravili jsme jednoduchou analýzu a zeptali jsme se praktiků z oboru.

Výhody a nevýhody online vzdělávání. Znáte je?

Online kurzy jsou skvělou variantou studia především pro ty zájemce, kteří mají omezené časové možnosti nebo složité dojíždění do vzdělávacího centra. Hlavní výhodou online kurzů je to, že studenti mohou studovat odkudkoliv a kdykoliv – z domova, z kanceláře, ve dne, v noci, o víkendu... Stačí jim k tomu počítač nebo notebook a připojení k internetu. Další jejich předností je možnost nastavit si individuální tempo studia. Studenti si mohou látku rozdělit do kratších úseků a mohou se ke studijním materiálům opakovaně vracet. Nebo mohou naopak postupovat rychle, pokud jim to tak vyhovuje,“ vysvětluje Kateřina Langhammerová, jednatelka Centra služeb pro podnikání s.r.o., akreditované instituce pro vzdělávání dospělých.

Co studenti na online vzdělávání oceňují?

Mezi hlavní benefity online výuky patří úspora času, energie a možnost studovat odkudkoliv. Vzdělávání přes internet má i další pozitiva:

  • Výborně se dá skloubit s životním stylem. Můžete studovat klidně z postele  a ještě si vyberete čas, který se vám nejvíce hodí. Studium se dá přizpůsobit organizaci dne, ale i větším změnám, jako je například změna bydliště, nebo pracovních podmínek.

  • Online studium je různorodé a interaktivní. Kurzy vytvořené týmem specialistů z Centra služeb pro podnikání jsou pestré a jejich metodické uspořádání je přehledné. Obsahují videa, praktické příklady, testy, procvičování a další studijní materiály.

  • Studenti jsou motivovaní zvládat technologie a držet krok s jejich vývojem. Posluchači Centra služeb tento trend oceňují, protože rozvoj technologických dovedností je faktorem, který zvýší jejich úspěšnost na trhu práce.

My jsme online kurzy začali vytvářet v době prvního covidového lockdownu. Nechtěli jsme jen tak zavřít vzdělávací centrum a čekat, co bude nebo nebude dál. Byla to velká výzva pro celý náš tým, úplně nové a neprozkoumané území,“ popisuje impuls ke tvorbě online kurzů Kateřina Langhammerová.

Centrum služeb pro podnikání

Přestože online studium vzniklo vlivem vnějších okolností jako dočasný substitut klasické osobní výuky, je nyní v Centru služeb pro podnikání atraktivní součástí nabídky vzdělávacích ale i rekvalifikačních kurzů. Na otázku, kde vidí klíč k úspěchu online výuky, Kateřina Langhammerová odpovídá: „Do online kurzů jsme vložili to nejlepší z naší prezenční výuky. Když jsme s nimi začínali, měli jsme již desetiletou zkušenost s pořádáním vzdělávacích kurzů, a proto jsme přesně věděli, jak má výuka vypadat, jak ji vnímají studenti, co je potřeba zdůraznit nebo posílit, například procvičováním a praktickou ukázkou.“

Studovat online můžete téměř vše

Účetnictví a daňová evidence, administrativní pracovník, marketing, personalistika, daňový specialista, základy pracovního práva, podnikání, management. Tyto a další obory můžete v Centru služeb pro podnikání studovat online. Do online studia je možné vstoupit kdykoliv.

VYBERTE SI ONLINE KURZ

Dostaňte z online studia maximum

Online vzdělávání má od osobní výuky jednu zásadní odlišnost: Motivaci a odhodlání ke studiu je třeba hledat především v sobě. Zatímco v kurzech, do kterých docházíte přímo do učebny, dokáže vaše odhodlání posílit osobní přístup lektora, doma se můžete potýkat s rizikem rozptýlení. Telefon, nečekané návštěvy, nedodělané domácí práce nebo třeba nároky rodinných příslušníků dokážou snadno přetrhnout studijní nit. Jak tedy na to, abyste odolali nástrahám?

  • Chraňte si studijní časoprostor a nastavte mu hranice. Jakmile otevřete kurz, nenechte se nikým a ničím vyrušit. Plánujte si klidně kratší časové úseky, ale snažte se je dodržet a postupovat plynule dál.

  • Mluvte o studiu a nárocích, které na vás klade, s rodinou nebo svými blízkými. Pravděpodobně získáte podporu, nebo alespoň pochopení proto, že nemůžete být k dispozici jako obvykle.

  • Minimalizujte technologický stres. Pro toho, kdo tráví většinu času u počítače v práci, může být opětovné připojení k síti za účelem studia únavné. Proto proložte práci a studium jinou aktivitou. Osvěžit může procházka, běh či chvilka cvičení.

Centrum služeb pro podnikání

Sama jsem studovala několik online kurzů, a to jak témata, která potřebuji pro svoji práci, tak témata zájmová. Moc mě bavil online kurz, který pojednával o tom, jak správně psát texty pro webové stránky. Dodnes dodržuji postupy, které jsem se v něm naučila. Ze zájmových kurzů mohu jmenovat například kurz navrhování designu zahrady. A dále jsem také se zájmem sledovala online kurzy, které studoval můj syn, když se připravoval na přijímací zkoušky na střední školu. Získala jsem tak báječnou zkušenost z pozice studenta i inspiraci pro další praxi,“ sdílí svoji zkušenost s online studiem Kateřina Langhammerová.

 

Bylo pro nás potěšením zúčastnit se ranního vysílání Rádia Prostor a povídat si s moderátorem Jiřím Kalembou o rekvalifikačních kurzech.  Poslechněte si záznam rozhovoru