Vyplatí se postgraduální studium?

Především nedávní absolventi by se měli zeptat sami sebe, zda se jim další studium vyplatí a jak jim může dlouhodobě pomoci.

Důležité je si ujasnit, zda pokračování ve studiu rozšíří a prohloubí vaše vědomosti a zda tím u potenciálního zaměstnavatele stoupnete na ceně. Pravdou je, že absolvováním dalších kurzů a nabytím nových znalostí se v jisté míře odlišíte od „normálních“ absolventů a budete o stupínek výš. Nicméně pokud se absolvent rozhodne pro postgraduální studium jen proto, aby oddálil nevyhnutelný vstup na pracovní trh, potom pravděpodobně svůj čas neinvestuje zrovna nejlépe.

Dejme tomu, že máte logické argumenty, proč začít s postgraduálním studiem. Dále je třeba rozhodnout, kde by se studium mělo konat. Ačkoliv je lákavé zůstat ve městě, kde jste absolvovali školu a kde máte přátele a jisté zázemí, mnohem lepší volbou je přesunout se někam jinam - do jiného města, k jiné vzdělávací instituci, nebo dokonce do jiného státu. Chcete přece prohloubit své zkušenosti - nová univerzita znamená nové lidi, novou perspektivu a nový úhel pohledu.

Při výběru vhodného studia dbejte na to, aby co nejlépe splňovalo vaše požadavky a požadavky vašeho potencionálního zaměstnavatele. Pokud jste si již něco vyhlédli, zkuste o této škole najít co nejvíce informací na internetu, domluvte si schůzku s některým z profesorů, nebo se pokuste kontaktovat bývalé studenty - možná budou ochotní podělit se s vámi o své zkušenosti.

Ještě než se pro postgraduální studium rozhodnete, položte si následující otázky:
- Jak důležité je takové studium pro vaše životní cíle a jak zlepší vaše profesionální vyhlídky?
- Opravdu potřebujete či chcete studovat svůj obor tak moc do hloubky? Skutečně chcete strávit další rok (či několik let) svého života studiem?
- Budete mít během studia čas pracovat alespoň na zkrácený úvazek?
- Jakého úspěchu dosáhli bývalí absolventi postgraduálního studia, které jste si zvolili?

-ds-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian