Vytvořte kulturu rozvíjení praktických dovedností na pracovišti

Sportovci dosahují svých výkonů pomocí praxe, mentorování, koučování a další praxe. To se ovšem netýká pouze atletů, ale i například právních zástupců, lékařů, řidičů kamiónů nebo masérů. Ti všichni se důkladně připravují, než skutečně přistoupí k odpovědné činnosti. Podobně by na tom měli být i odborníci na lidské zdroje, náboráři. Ti nevyhrávají závody, nebrání právo, neléčí nemoci ani nemusejí podstupovat riziko práce s těžkým nákladem, také však důležitým způsobem ovládají lidské životy.

I když mají odborníci na lidské zdroje na zaměstnance i podniky značný vliv, jejich působiště často postrádají něco, co bychom mohli nazvat kulturou rozvíjení praktických dovedností. Řada firem sice souhlasí s tím, že zaměstnanci získávají praktické dovednosti v průběhu působení ve svých pozicích, nedochází k tomu ovšem plánovitě a pravidelně. Článek nabízí několik konkrétních rad pro rozvoj praktických dovedností zaměstnanců:

- Pořádejte praktické schůzky a cvičte hraní rolí.
- Nevyhovuje-li vám hraní rolí, které se předvádí před celým kolektivem, můžete je provozovat v malých skupinách či dvojicích.
- Praktické aktivity tohoto druhu je třeba naplánovat a časově rozvrhnout, přidělit jim například týdenní časový plán.
- Zkoušejte rozličné techniky. Jakmile si jednu činnost již dostatečně osvojíte, je třeba usilovat o zvládnutí nějaké nové, náročnější.

**Datum vydání:** IX/2003
Zdroj: Recruiter's Network - americký portál a online komunita pro náboráře
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter's Network