Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců v ekonomické recesi

Bývalý ředitel pro vzdělávání a rozvoj v britské BBC Nigel Paine vysvětluje v článku, jak změnit přístup ke vzdělávání a rozvoji zaměstnanců v období ekonomické recese.

- V první řadě nepanikařte. Nyní je vhodná doba na to, abyste se úzce zaměřili na aktivity, které vám přinášejí skutečnou hodnotu. Určete, jaké dovednosti a postoje provedou vaše zaměstnance tímto rokem.

- Připravte se na méně prostoru. Jsou i období, kdy se vzdělávací funkci nedostane velké pozornosti. Přijměte to a snažte se poskytovat alespoň potřebné minimum.

- Začněte inovovat. Nacházíme se v období, které je příležitostí pro inovace. Všichni hledají kreativní řešení a zbavují se starých věcí, které již nefungují.

- Zrychlete. Právě teď je čas na zrychlení. Ať už zrovna děláte cokoli, zvyšuje se tlak a na to, abyste to dělali rychleji než dosud. Nabídnete-li zrychlení jako částečné řešení, firma to přivítá.

- Zaveďte on-line vzdělávání. Výzkum potvrzují, že e-learning neustále roste. Současná atmosféra je vhodná pro zavedení řešení, které zkrátí čas potřebný na vzdělávání a zároveň umožní vzdělávat se většímu počtu zaměstnanců.

- Pečlivě naslouchejte zaměstnancům. Zajímejte se, co se změnilo a jak můžete pomoci lidem, kteří zažívají horší časy. Přesunutí rozpočtu do nových oblastí se může rychle vyplatit v podobě zvýšené efektivity.

- Používejte bezplatné nebo levné nástroje. Dnes není doba pro velké rozšiřování rozpočtu. Objevuje se však stále více nástrojů, které nabízejí bohatou funkčnost za nízkou cenu.

- Zajistěte si křeslo při jednání vedení o nové strategii firmy. Přijít teď o nejlepší lidi je to nejkratší z krátkodobých řešení. Existuje mnoho chytřejších způsobů, jak dále fungovat, připravíte se však o mnoho příležitostí, když součástí této strategické diskuse nebude odborník na vzdělávání a rozvoj.

- Přehodnoťte strategii hodnocení. Hledejte nejefektivnější měřítka, která vám umožní zaměřit se na skutečný vliv, nejen výrobní kapacitu.

- Prosazujte přeorientování a opětné získání své pozice. Chytře využijte této příležitosti a pomozte pracovišti, aby se stalo silnějším, štíhlejším a zdravějším.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone