Zemřel John Whitmore

John Whitmore. Photo: https://www.linkedin.com/in/sirjohnwhitmore

Jeden ze zakladatelů koučinku, Sir John Henry Douglas Whitmore, zemřel 28. dubna 2017 ve věku 79 let.

Na síti LinkedIn to potvrdil David Brown, výkonný ředitel společnosti Performance Consultants International, kterou John Whitmore založil v roce 2004. Vyzval také komunitu koučů a všechny, kteří se s Whitmorem a jeho prací v životě setkali, aby sdíleli své vzkazy.

Koučinku se Whitmore začal věnovat v 70. letech minulého století, kdy už měl za sebou úspěšnou kariéru profesionálního automobilového závodníka. Zajímal se o transpersonální psychologii, kterou se učil aplikovat v prostředí sportu a později byznysu. Stal se průkopníkem koučování na pracovištích.

Společně s dalším průkopníkem koučinku, Američanem Timothy Gallweyem, založil společnost Inner Game Corporation zaměřenou na rozvoj metody Inner Game pro zvyšování výkonnosti jednotlivců i týmů. Začínali u koučování tenistů a golfistů a během 80. let postoupili až k manažerům významných světových společností.

Model GROW

John Whitmore napsal několik odborných knih, z nichž nejslavnější je ta první s názvem Coaching for Performance. V té představil model GROW, který se při koučování používá dodnes. Prodalo se jí více než milion výtisků ve 23 jazycích včetně češtiny. Krátce před Whitmorovou smrtí vyšlo aktualizované 5. vydání.

Model GROW postavený na pokládání otázek ze čtyř oblastí (goals, reality, options, will) dosáhl úspěchu mezi manažery po celém světě, když se osvědčil jako cesta ke zvyšování individuálních úspěchů, produktivity a uspokojení z práce.

John Whitmore se stal se jedním z nejvyhledávanějších evropských koučů a koučování se díky němu stalo uznávanou profesí. Za svůj přínos oboru získal v roce 2007 ocenění President's Award od největší světové profesní organizace koučů International of Coach Federation, na jejímž vzniku se významně podílel a v níž působil jako člen dozorčí rady.

Připomeňme si jedno z jeho nejpopulárnějších videí, kde názorně vysvětluje rozdíl mezi tradičním manažerským stylem založeném na příkazech a koučovacím manažerským stylem.

Sir John Whitmore demonstrates coaching vs. instruction.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse