Znovu školákem

Když se dospělí lidé rozhodnou vrátit ke studiu, většinu mají smíšené pocity. Na jedné straně jsou nadšení ze začátku nové kapitoly svého života, na straně druhé mají hrůzu z toho, jak budou sedět ve třídě plné mladších lidí. Kladou si otázku, zda se stále dokáží učit stejně jako v mladších letech, stejně si osvojovat informace, zapadnout mezi ostatní studenty a zároveň si udržet odpovědnosti, které jako mladí neměli. Jsou to zcela relevantní otázky, a proto článek nabízí šest doporučení, jak překonat obavy a objevit v sobě studentského ducha.

- Nadchněte se. Kupte si například nějaké vybavení s logem vaší školy, načerpejte její atmosféru a uvědomte si, že jste její součástí.
- Organizujte již od prvního dne. Od začátku si dělejte poznámky. Zorganizujte svůj školní život tak, aby následoval po pracovních nebo domácích povinnostech. Naučte se pravidelně ukládat studijní materiály na jedno místo.
- Vytvořte si studijní rozvrh. Vyčleňte si každý den například dvě hodiny na studium a požádejte rodinné příslušníky a přátele, aby to respektovali.
- Čtěte. Naučte se každý večer procházet přednášky z minulého dne. Při každém opakovaném čtení se dané informace lépe uloží do vaší dlouhodobé paměti.
- Budujte vztahy. Studijní poradci, profesoři i studenti bývají zpravidla ochotní pomoci.
- Dělejte si dobré poznámky. Poznámky jsou vaším pojítkem s profesory mimo vyučovací hodiny. Snažte se zachytit co nejvíce klíčových informací. Hodit se může i malý magnetofon.

Dospělí studenti by si kromě všech překážek, které bude třeba překonat, měli také uvědomit, že mají oproti mladším kolegům některé nesporné výhody. Patří mezi ně širší životní perspektiva, manažerské dovednosti, smysl pro priority a práceschopnost. Důležité je také vědět, že díky odpracovaným hodinám v konkrétní oblasti mohou dosáhnout uznání některých předmětů. Mohou také získat nejrůznější stipendia.

-kk-
Zdroj: About HR - část amerického portálu About.com pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje About HR