Deset slabých míst řízení talentů ve firmách - část 1/2

Ilustrační snímek

Talent management patří k prioritám v oblasti řízení lidských zdrojů již několik let. Přesto existuje minimálně deset strategicky důležitých oblastí řízení talentů s vysokým potenciálem pro zlepšení celkových ekonomických výsledků firem, pro které většina firem stále nemá žádnou širší strategii, plán nebo tým. Tvrdí to alespoň světově uznávaný poradce v oblasti HR a současný profesor managementu na San Francisco State University John Sullivan. Ve svém článku na serveru ere.net popsal tyto oblasti následovně:

1. Měření a odměňování dobrých výsledků v oblasti řízení lidí

I když hodnocení výkonnosti nebo 360stupňová zpětná vazba zahrnují některé oblasti řízení lidí, k těmto oblastem se většinou nevztahují žádné zvláštní odměny. Chybějící měřítka a odměny snižují zájem manažerů o řízení talentů. 

2. Formální sdílení nejlepší praxe v oblasti řízení talentů

Nepředpokládejte, že se nejlepší postupy budou šířit samy. Měli byste identifikovat nejefektivnější postupy napříč firmou a hledat způsoby, jak je sdílet s manažery tak, aby rozuměli principu jejich fungování a jejich ekonomickému dopadu na firmu.

3. Tým odpovědný za růst produktivity zaměstnanců

Mnozí manažeři odpovědní za řízení talentů ve firmách se snaží měřit angažovanost zaměstnanců. Zároveň však opomíjejí měření produktivity a aktivní hledání možností, jak ji zvyšovat. Právě produktivita je přitom přímo spjata s měřením efektivity vynaložených nákladů.

4. Proces identifikace a nápravy špatných manažerů

Stejně důležité jako odměňovat manažery za dobré postupy př řízení lidí, je umět odhalit ty špatné. Vzhledem k tomu, jak zásadní je vliv manažera na produktivitu zaměstnanců, potřebujete formální program pro kontinuální identifikaci slabých manažerů a směřování jejich osobního rozvoje.

5. Převod měřítek úspěšnosti talent managementu na peníze

Vaše snahy o řízení talentů nezaujmou vaše nadřízené, pokud je nedokážete vyjádřit v číslech. Řečeno slovy Járy Cimrmana: „Můžete o tom diskutovat, můžete o tom vést spory, můžete s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat.“

Druhou část článku si můžete přečíst zde.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net