Aktuální technologické trendy v HR

Dobře fungující oddělení HR je základem každé úspěšné společnosti. Činnosti zaměřené na člověka však nelze vždy zlepšit pouhým zavedením nových technologií.

Ilustrační snímek

Lidský prvek bude v HR i nadále potřeba, ba dokonce bude stále nezbytný. Klíčové totiž bude najít správnou rovnováhu mezi nasazením technologií (např. při posuzování uchazečů o obsazovanou pozici) a lidmi (kteří zajistí např. to, že zaměstnanci budou skutečně vnímat povinná školení, nikoli jen klikat na videa, jimž ve skutečnosti nebudou věnovat pozornost). Právě trefit tento balanc bude zásadní.

Portály pro zaměstnance šetří čas

Zaměstnanecké portály jsou báječné. Slouží jako místo, kde zaměstnanec najde prakticky cokoli, co potřebuje. Všechny příručky, žádosti o přístupy nebo formuláře na jednom místě, což mu značně usnadní pracovní život. Také neuškodí mít zde kalendář firemních akcí a dát zaměstnancům možnost klást otázky nebo případně podávat stížnosti. Pro průběžné řízení výkonu mohou být k dispozici výsledky hodnocení výkonu zaměstnance.

Pokud vaše firma svůj zaměstnanecký portál zanedbává, může dojít k problémům. Vzniká zmatek, protože lidé nemají rychlý přístup k informacím, které potřebují. To je prostě a jednoduše neefektivní. Dnes je uživatelsky přívětivý portál pro zaměstnance nutností, tvrdí článek na webu business2community.com.

Interní procesy je třeba digitalizovat

Interní procesy lze také zlepšit zavedením digitálních řešení. Cílem uchovávání digitálních záznamů je především odstranění formulářů a co největší zjednodušení všech nejdůležitějších procesů. Ať už jde o náborový proces nebo o vše týkající se nástupu nového zaměstnance, hodnocení jeho výkonu nebo naopak procesy týkající se jeho odchodu, digitální prvky všechny procesy usnadní.

Díky digitálním záznamům je navíc velmi snadné udržovat o všem přehled a mít vše nezbytné okamžitě dostupné. Umělá inteligence bude v HR také brzy standardem – může být použita zejména pro analýzu výkonu.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com