HIRECONOMICS: Který LinkedIn Premium účet si vybrat pro recruitment?

V této epizodě Hireconomics vám ukážu, jestli byste měli využívat placený LinkedIn účet, a případně, který placený LinkedIn účet je nejlepší pro recruitment a talent sourcing. Před třemi roky bych vám řekl, že s určitou úrovní znalosti LinkedInu nemusíte o prémiovém účtu ani uvažovat. Nebylo to nutné. Ale časem LinkedIn začal tlačit uživatele, kteří LinkedIn aktivně využívali pro business a nábor, k tomu, aby si jeden z placených profilů pořídili. A to tak, že základní neplacený účet zavalili různými omezeními a odstranili některé z vyhledávacích možností.

Hireconomics 12

Omezení základního LinkedIn účtu

Pravděpodobně jedno z nejnepříjemnějších omezení je tzv. Omezení komerčního využití, kvůli kterému se Vám nezobrazí všichni uživatelé ve výsledcích vyhledávání. Uvidíte pouze tři uživatele na top pozicích. Toto omezení se Vás začne týkat, pokud jste moc aktivní v rámci počtu vyhledávání a zobrazených profilů v určitém časovém rozmezí. Pokud vyhledáváte a prohlížíte si profily a ještě se vám žádné upozornění na toto omezení neukázalo, znamená to, že se ještě nespustilo – čili, že nejste moc aktivní.

Jeden ze způsobů, jak se omezení zbavit, je zkusit tomu dát čas, nějakou dobu počkat a třeba za týden může váš účet být opět neomezený. Můžete také používat to, čemu říkám „eliminační metoda“, kdy si zobrazíte první tři uživatele, projedete si jejich profily a při dalším vyhledávání vyloučíte jejich příjmení (případně křestní jméno + příjmení, pokud se ve výsledcích objevuje více uživatelů se stejným příjmením). Tímto způsobem se odkryjí další tři top profily a takto pokračujete dál a dál až na konec výsledků.

Můžete také použít X-Ray search na Googlu, který vypadá např. takto:
site:de.linkedin.com Buchhalter Berlin

Vzhledem k tomu, že na Googlu se Vám může zobrazit pouze 300 výsledků z LinkedInu, doporučuji dělat vyhledávání po menších částech (jeden pro Buchhalter, druhý pro Accountant atd.) než jako jeden velký booleovský vyhledávací řetězec (jako Buchhalter OR Accountant).

Další nedávno přidané omezení je maximální využití OR operátorů ve vyhledávacích polích, jako jsou např. Klíčová slova, Titul, Společnost atd. Takže zapomeňte na booleanovské řetězce se stovkami slov, jako to bylo možné v minulosti. Tohle vás donutí rozdělit Vaše vyhledávání do menších kousků, což může být trochu nešikovné a vést k chybám ve vyhledávání, pokud potřebujete vypsat delší názvy ve více polích najednou - Společnost, Titul nebo Klíčová slova.

Můžete si také povšimnout, že mizí některé filtry z vyhledávání uživatelů, např. PSČ nebo Vzdálenost od lokality, Titul a Společnost s možnostmi Minulý, Současný a Minulý ne Současný, skupinové vyhledávání, vyhledávání absolventů atd. Některé z těchto filtrů a také prémiových filtrů mohou být umožněny, pokud znáte nějaké neoficiální hacky, ale ty samozřejmě nemusí vydržet dlouho.

Například můžete přizpůsobit adresu URL tomu, abyste do vyhledání zahrnuli PSČ dohromady se Vzdáleností od lokality.

https://www.linkedin.com/search/results/people/?origin=SWITCH_SEARCH_VERTICAL&distance=40&locationType=I&countryCode=cz&postalCode=11000

Zde je to město Praha s 40 kilometrovou vzdáleností od místa.

Takže občas můžete být nuceni si placený účet pořídit anebo jednoduše chcete mít větší svobodu během svého vyhledávání. A samozřejmě, placené účty ovlivňují také oslovovací fázi, jelikož dostanete určitý počet kreditů na InMail.

Který placený účet si vybrat s ohledem na rozpočet a nabízené možnosti?

V podstatě máte následující možnosti:

  • LinkedIn Business

  • LinkedIn Recruiter Lite

  • LinkedIn Sales Navigator

  • LinkedIn Recruiter Professional Services (RPS)

  • LinkedIn Recruiter

 

LinkedIn Business účty

LinkedIn Business je jediný účet, u kterého se používá stejný interface jako u základního účtu.

Hireconomics 12 - 01

Je pouze vylepšený pár možnostmi jako 15 InMail kreditů a vymizení Omezení komerčního využití. Stojí 45 euro na měsíc.

LinkedIn Recruiter účty

Většina z Vás si asi vybere LinkedIn Recruiter Lite účet, který se nachází v cenovém rozhraní zhruba 90 euro na měsíc a je to stále účet pro jedince, ne pro firmy. To také znamená, že všechna data a komunikace patří jedinci a ne firmě.

LinkedIn RPS a LinkedIn Recruiter jsou firemní účty a také výrazně dražší (380 euro a více). LinkedIn RPS je účet pro náborové firmy. LinkedIn Recruiter je plně nabitý a nejdražší účet, který můžete mít. Pokud jste recruiter na volné noze, butiková agentura nebo HR profesionál a recruitment není 100% vaší denní práce, tohle by pro vás nejspíše nebyla ta pravá volba.

Hireconomics 12 - 02

Já mám rád LinkedIn Recruiter Lite (nebo vyšší recruitmentové účty, které používáme v GoodCallu) z několika důvodů:

1) Můžete efektivně vyhledávat podle služebního věku. Když např. hledáte někoho na začátečnickou pozici, můžete použít filtr na Rok dokončení studia a Roky praxe. Můžete také využít Roky v současné společnosti, pokud potřebujete vyfiltrovat lidi, u kterých je pravděpodobnější, že budou ochotni opustit svoji současnou pozici.

2) Můžete použít filtr Otevřený relokaci, abyste rozšířili longlist lidí, kteří jsou ochotní se přestěhovat na určité místo.

3) I když doporučím použít Klíčová slova při vyhledávání jazyků, můžete použít i filtr Mluvené jazyky, abyste rychle našli uživatele s dobrou znalostí určitých jazyků, i když jejich seznam nebude dlouhý.

4) Máte příležitost využít 30 InMail kreditů, které se obnoví pokaždé, když vám příjemce odepíše.

5) Můžete si uložit více než 3 Vyhledávací upozornění a získávat na ně každodenní update.

Můžu použít LinkedIn Sales Navigator účet k recruitmentu?

Ještě existuje jeden často opomenutý účet a to LinkedIn Sales Navigator. Jako recruiter vám tento účet možná nepřijde vhodný už kvůli jeho jménu, které naznačuje, že je určený pro prodej a obchod. Očividně. Ale opak může být pravdou.

Moderní social selling a recruitment mají hodně společného. Oba obory se staví k vyhledávání a oslovování podobným způsobem. Tenhle účet je akorát přizpůsobený prodeji a obchodu. Místo vyhledávání profilů tu je Vyhledávač leadů a je tu také příjemná možnost Vyhledávače firemních účtů, což je ideální, když potřebujete např. najít všechny společnosti v Mnichově, které mají více než 500 zaměstnanců a působí v automobilovém průmyslu - dokonalá možnost pro tzv. mapování trhu. A to je něco, co s běžnými recruitmentovými účty dělat nemůžete.

Hireconomics 12 - 03

Možná se ptáte, proč byste si měli vybrat Sales Navigator místo Recruiter Lite. Hlavními důvody jsou:

1) Sales Navigator je mnohem levnější než Recruiter Lite. Můžete ho mít za 60 euro na měsíc, takže pokud máte přísný rozpočet, tohle je účet pro vás.

2) Tento účet má skvělé filtry, které se v jiných účtech nenachází, jako např. již zmíněný Vyhledávač společností. Můžete tu např. nastavit celou Evropu jako místo. Je zde také možnost vyfiltrovat uživatele, kteří sdíleli specifické klíčové slovo.

3) Na rozdíl od Recruiter Lite můžete vyhledávat lidi ve skupinách, i když nejste jejich členem.

4) Jediné co zde nenajdete je filtr Rok dokončení studia, který se dá ale lehce nahradit filtrem Roky praxe, a filtr Mluvené jazyky, který ale nahradíte vypsáním konkrétních jazyků do Klíčových slov, což je stejně jediný úplný způsob, jak jazyky vyhledat. Místo 30 InMail kreditů dostanete pouze 20, což není tak zásadní rozdíl, obzvlášť když jste zvyklí na základní účet, kde žádné kredity nejsou.

Sourcingová královna Irina Shamaeva nedávno vytvořila kompletní porovnání všech LinkedIn účtů.

Hireconomics 12 - 04

Musíte mít na paměti, že používání kteréhokoliv z prémiových účtů neznamená celkovou svobodu. Stále budou existovat omezení, která se na vás budou vztahovat, bez ohledu na to, který účet si vyberete. Například, počet zobrazených výsledků ve vyhledávání je maximálně 1000. Samozřejmě jsou způsoby, jak se tomuto vyhnout použitím pokročilé booleovské logiky.

Závěrem této epizody by mělo být to, že LinkedIn Sales Navigator se dá pokládat za alternativu LinkedIn Recruiter Lite, jelikož obsahuje téměř stejné možnosti a navíc je o 30% levnější.