Jak dělat profi fotky bez focení pomocí AI

Mnoho lidí se umělé inteligence (AI - Artificial Intelligence) obává jako nepřítele, který jim vezme práci. A skutečně v některých případech tomu tak je a bude. Neznamená to ale, že se středně či dlouhodobě zvýší nezaměstnanost. Tito lidé budou pracovat na jiných pozicích, které se díky těmto technologiím vytvoří.

Josef Kadlec

Jako příklad si můžeme vzít počet lidí, kteří pracovali v zemědělství. Toto číslo historický výrazně klesá. Přitom musíme živit více obyvatel zeměkoule. To znamená, že díky technizaci zemědělství dokážeme zvyšovat produkci s nižším počtem zaměstnanců.

počet lidí, kteří pracovali v zemědělství
Zdroj: ourworldindata.org

A tito lidé, kteří v zemědělství pracovali a jejich potomci šli již pracovat do jiných odvětví, které tato technizace vytvořila. A i v odvětví zemědělství bude tento trend pokračovat. Vznikají například drony, které dokáží sbírat jablka a jiné plody a nahradí tak lidské sběrače.

dron
Zdroj: Tevel Aerobotics Technologies Ltd.

Můžeme samozřejmě jmenovat již zaniklé pozice různých mlékařů, ručních rozsvěcovačů pouličních lamp, atp. Na obrázku vidíte například tzv. “Time Lady” nebo “the Speaking Clock” z roku 1930, která celý den dávala informaci o přesném času před tím, než přišla automatizovaná řešení.

time lady

Kdo z vás by tohle dnes chtěl dělat, že?

Jedním z aktuálních příkladů praktického využití umělé inteligence může být doslova tvorba realistických fotografií s vaší podobou pro různé účely - CV, LinkedIn profil, ale například i fotografie svatební.

To vše bez fotografa, drahého vybavení nebo studia.

Stačí nahrát několik vašich amatérských fotografií, které si můžete udělat ihned pomocí mobilního telefonu a nechat si AI softwarem vytvořit vaše “digitální dvojče”. Na to se pak aplikuje konkrétní model, kterým vytvoříte profi fotografii v různých stylech.

Jako příklad vezmu kamaráda a mého notorického pokusného králíka Patricka Boonstru. Tyto fotografie z internetu posloužily jako vstup pro vytvoření modelu.

Skutečné fotografie Patricka Boonstry
Skutečné fotografie Patricka Boonstry.

A tady již máme výstup vygenerovaný pomocí umělé inteligence doslova za pár minut.

Fotografie vygenerované umělou inteligencí.
Fotografie vygenerované umělou inteligencí.

Já znám Patricka osobně, takže vám mohu říct, že ta podoba je neuvěřitelná. Možná dokonce lepší než na těch amatérských fotografiích. Pokud bych se chtěl Patrickovi pomstít, mohl bych ho například vygenerovat jako piráta, středověkého bojovníka nebo s falešným miminkem.

Fotografie vygenerované umělou inteligencí.
Fotografie vygenerované umělou inteligencí.

Tyto fotografie může Patrick lehce použít na svém LinkedIn profilu, jako fotografii speakera konference nebo prostě jako fotografii na Instagram.

Ostatně nyní vzniká nová sociální síť BeFake, která bude vyloženě založená na těchto AI fotografiích. Uděláte si s kamarády selfie a skrze AI filtr se z vás stanou tito piráti, avataři a jiné stylizace.

Jak tedy na to?

Existuje dnes několik aplikací (ať už mobilních nebo webových), kterými tohoto můžete docílit.

HeadshotPro.com

HeadshotPro.com

PhotoAI.com

PhotoAI.com

Zde si můžete vybrat z více stylů. Pro klasickou ortodoxní LinkedIn fotografii bychom zvolili “Professional headshot”.

PhotoAI.com

Proshots.app

Proshots.app

Hotpot.ai/headshot-generator

Hotpot.ai/headshot-generator

Brzy tyto řekněme filtry najdeme pravděpodobně i ve standardních sociálních sítích. Podobně jako jsme nedávno používali vyhypovanou aplikaci BaiRBIE.me, která funguje na stejném základě.

BaiRBIE.me
Obrázek: Milan Novák, José Kadlec, Zdeněk Bajer, Blake Wittman

Focení a retušování dokonalých fotografií na Instagramu prakticky přestává dávat význam. Budete si je moci prostě vygenerovat. A rozdíl mezi realitou a virtuální realitou se ještě více zmenší.

Využití tyto metody najdou i v dnes často skloňovaném ambasadoringu, employee advocacy programech a osobním brandingu. Vemte si, jak je těžké například zajistit unifikovanou fotografii vašich pracovníků napříč LinkedInem nebo i vaším webem. Takto si můžete snadno vygenerovat fotografie vašich zaměstnanců v unifikovaném stylu společnosti a kompletně bez nutnosti procházet složitým a nákladným procesem.

Jste fotograf?

Pokud jste fotograf, tak jím můžete zůstat, protože i vy můžete tyto nástroje používat, abyste udělal/a více práce za méně času. Nebo abyste mohl/a dělat více práce s přidanou hodnotou člověka, kde AI ještě není tak dokonalá nebo nikdy nebude.

Co za nás může zvládnout robot, měl by dělat robot. Jinak jsme v pozici té paní z roku 1930, která celý den hlásí čas. Naše práce se budoucím generacím budou zdát stejně absurdní, akorát mnohem dříve než za 90 let.