Krabičkáři
Blíží se poledne a tenhle typ kolegy už potřetí za den neomylně míří k lednici, aby si vyzvedl pečlivě připravenou porci domácího pokrmu. Jeho nejčastější věta týkající se jídla? "Do hospody nejdu”. Mimochodem, tenhle kmen se ještě rozpadá na dvě větve. Dobrovolnou, která krabičkovým procesem prochází o své vůli, a nedobrovolnou – v tomto případě jde zhusta o muže, pro které jejich manželky chtějí “jen to nejlepší”. Ti pak smutně sledují poobědové hodnocení ostatních, zda dneska byla lepší svíčková nebo smažák.
Paní salátová
Samostatnou kapitolou je „paní salátová“ — kolegyně, která má svou vysportovanou postavu pod absolutní kontrolou a každou kalorii v malíku. Jenže i na ní je vidět, že by někdy nejradši vyměnila svůj věčný salát s tuňákem za pořádný dančí guláš se šesti.Vést v její blízkosti hovor o tom, jestli je lepší kremrole nebo laskonka, to je jako dráždit hada bosou nohou.
Rychlouši
Neexistuje vzdálenější kmen od paní salátové. Štamgast rychlého občerstvení s úderem pravého poledne vyráží na lov poctivé porce kebabového talíře, nebo „číze se středníma hranclema“. Nikdy neobědvá sám. Vždycky na temnou stranu síly stáhne i někoho dalšího.
Rozvozáři
Jde o nepřehlédnutelnou obědovou tlupu. Obklopena jídlem z donáškové služby obsadí zasedací místnost a zaplní celý openspacesměsicí pachů. Někdy se k nim v zasedačce přidávají ti zástupci krabičkářů, kteří jsou schopni psychicky zvládnout vůni čerstvě donesených jídel konkurující mdlému obsahu jejich plastového boxíku.
Meníčkáři
Už od deseti dopoledne si do krve vyplavují adrenalin dychtivýmscrollováním v polední nabídceokolních lokálů a vášnivou diskusí u kafe o tom, do kterého z nich se půjde. Najít vhodný průsečík, který vyhoví všem, je často složitější než analýza cílových skupin pro novou službu či produkt. Speciální podskupinou, která komplikuje ostatním život, jsou jedinci, jejichž preference se omezují na vybraný jeden či dva typy pokrmů.
Víte, že správné jídlo dokáže zvednou výkonnost v práci až o 25 procent?
„Pracujeme tak, jak jíme. To ukazují zjištění Institutu dietologie a výživy, se kterým spolupracujeme, Ať už patříte do kterékoliv skupiny, myslete na to, že základem vašeho výkonu je pestrá a vyvážená strana. Někdy je dobré opustit zaběhlý stereotyp a stravovací návyky přehodnotit, i to může přispět k celkové větší spokojenosti v práci,“ zakončuje Michaela Filipčíková z portálu Atmoskop, který patří do skupiny Alma Career.
"Mimochodem, další možností, o které jsme zatím nehovořili, je kvalitní závodní stravování. Obědy v zaměstnanecké kantýně/restauracimohou být zdrojem relativně kvalitní a pestré stravy,“ doplňuje Michaela Filipčíková. Ale pojďme si upřímně přiznat kolik zábavy a pestrosti z firemního života to sebere.