LinkedIn rozjíždí kariérní rady ve velkém

Sociální síť LinkedIn nechce být jen místem, kde se lidé propojují se svými pracovními kontakty nebo hledají práci. Usiluje o pozici místa, kde uživatelé najdou přínosný obsah a služby pro svůj osobní a profesní rozvoj.

Ilustrační snímek

Na síti LinkedIn jsou běžně dostupné novinky z různých oborů, články expertů, diskusní skupiny nebo online kurzy. Nově, po převzetí společností Microsoft, se LinkedIn propojuje s produkty Microsoftu. Profily ze sítě LinkedIn jsou například dostupné v e-mailovém klientu MS Outlook a nové inteligentní šablony životopisů, které taktéž pracují s profily ze sítě LinkedIn, v textovém editoru MS Word.

Nejnovější produkt sítě LinkedIn s názvem Career Advice (Kariérní rady) propojuje zájemce o mentoring s mentory, kteří jim mohou pomoci s rozvojem jejich kariéry. Tato služba virtuálního mentoringu byla letos v létě zpřístupněna malé skupině uživatelů v testovacím provozu. Nyní je již k dispozici všem uživatelům v USA, Velké Británii a Indii. Poskytována je zdarma.

V České republice zatím není dostupná. LinkedIn pouze (již v českém překladu) uvádí: „Pracujeme na tom, aby Kariérní rady LinkedIn byly brzy dostupné pro všechny členy.

LinkedIn - Kariérní rady (Career Advice)

Jak to funguje

Uživatelé se nejprve přihlásí pomocí tlačítka „Your dashboard“ na svém profilu. Tím se dostanou do sekce „Career advice hub“, kde se zaregistrují jako mentor nebo zájemce o mentorování. Pak uvedou bližší informace o sobě a svých požadavcích. Mohou si také vybrat, zda mají zájem o mentoring v oblasti podnikání, hledání práce či rozvoje kariéry obecně.

Po vyplnění potřebných údajů zašle propojovací algoritmus sítě LinkedIn zájemcům doporučení na uživatele, kteří by jim mohli nejlépe pomoci. Ti pak mohou navázat spojení a být nadále v kontaktu prostřednictvím sítě LinkedIn nebo jakýmkoli jiným způsobem, který si zvolí.

Podle serveru techcrunch.com je spuštění této služby pro LinkedIn důležité hned z několika důvodů.

1. Vyplnění mezery na online trhu kariérního rozvoje

Lidé již dnes netráví celý život v jedné firmě nebo jednom oboru. Spolu s tím, jak se proces hledání práce a dalšího rozvoje kariéry přesunul na internet, se sem přesouvá i zájem lidí najít rady z reálného života jiných lidí. Právě takovým místem chce být LinkedIn, který má v tuto chvíli více než 530 milionů uživatelů.

2. Rozvoj LinkedInu jakožto sociální sítě

Z obchodního hlediska představuje služba Career Advice klíčový krok v rámci širší strategie rozvoje LinkedInu jako sociální sítě. Růst uživatelské základny na rozvinutých trzích totiž začal zpomalovat a LinkedIn se stal platformou, kterou lidé navštěvují zpravidla jen tehdy, když hledají novou práci. Nová služba má uživatele přimět, aby LinkedIn navštěvovali častěji a ze zájmu, nikoli z nutnosti.

3. Stále větší konkurence

LinkedIn čelí rostoucí konkurenci především ze strany společností Google a Facebook. Google spustil službu Google Hire a nedávno začal zobrazovat pracovní nabídky přímo ve výsledcích vyhledávání, Facebook spustil sociální síť pro firmy Workplace by Facebook, zprovoznil zveřejňování pracovních nabídek zdarma a pracuje na obdobné službě propojování uživatelů s mentory v oblasti kariérního rozvoje.

Počet aktivních uživatelů produktů společností Google a Facebook je navíc výrazně vyšší než v případě LinkedInu. Síť tedy i nadále čeká tvrdý konkurenční boj, chce-li si udržet svou pozici.

-kk-

Zdroj: TechCrunch - americký zpravodajsý web zaměřený na moderní technologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje TechCrunch