Miro: připravte atraktivní online event, zefektivněte onboarding nebo plánování

Práce v online prostoru se za poslední rok pro některé z nás stala nekonečným sledem videokonferencí a telefonátů doprovázených provokujícími zprávami v chatu, které vyskakují na obrazovce. Není to někdy k zbláznění? Možná jste si dokázali v tom každodenním rozruchu vymezit nějaký ten prostor, kdy se můžete soustředit čistě na svou práci. Je ho ale vážně tolik, kolik byste potřebovali?

Inspirofest, Humancraft

Na jednu stranu jsou telefonáty nebo online schůzky rychlou cestou, jak si napřímo předat informace a spolupracovat. Na druhou stranu jsou tyto způsoby tzv. synchronní komunikace vyžadující okamžitou reakci velmi náročné na pozornost a spotřebovávají hodně energie. Když ale zapojíte další moderní online nástroje, můžete například snížit množství doplňujících dotazů druhé strany, zlepšit své pracovní workflow, dostat se snáz k informacím v čase, kdy potřebujete, a hlavně nepřijdete o svoji mentální pohodu a flow při práci.

Jednou z těchto dostupných technologií je i nástroj Miro, který jsme si společně s dalšími účastníky mohli osobně otestovat v rámci únorového Inspirofestu, kde jej představila společnost humancraft.

Pokud Miro neznáte a nepoužíváte, nejlépe si jej představíte jako nekonečný virtuální whiteboard, na kterém si společně s týmem, případně dalšími uživateli můžete tvořit atraktivní vizuální poznámky k dílčím tématům a přehledně je strukturovat do různých tematických celků podle potřeby vaší práce.

Přitom nezáleží na tom, zda všichni nástroji pracujete naráz v jeden čas, anebo jej využíváte příležitostně třeba k uchování, průběžné komunikaci a aktualizaci podkladů k nějakému projektu. To je dle mého názoru jeden jeho z hlavních benefitů, neboť mě velmi v práci brzdí roztříštěnost informací uchovaných v různých zdrojích, často i duplicitně, s čímž se poměrně často setkávám.

Jak během akce zmínila Bea Brosková, spoluzakladatelka humancraftu, trenérka a vizuální facilitátorka, která akcí provázela, nástroj se v praxi osvědčuje zároveň jako skvělý motivátor pro zdrženlivější jedince, kteří mají běžně například při hromadných jednáních (online i offline) obtíže se zapojit. Pokud ale mají po ruce platformu, do které mohou na dálku přispívat, navíc bez tlaku na okamžitou reakci, tým mnohdy získá hodnotnější nápady a inspiraci.

Obecně Miro nabízí celé spektrum využití pro práci, například:

  • plánování,
  • brainstorming,
  • zápisky z porady nebo online výuky,
  • onboarding,
  • školení nebo prezentování,
  • design thinking,
  • teambuilding,
  • UX design,
  • agilní management,
  • barometr nálady v týmu,
  • a mnohem více...

Grafické zpracování vlastního malého virtuálního světa přitom nemusíte složitě vymýšlet, neboť Miro nabízí online databázi šablon Miroverse, ze které si vyberete a přizpůsobíte tu, která vám bude nejvíce pro daný účel vyhovovat. Zajímavá byla například konkrétní ukázka využití prostředí nástroje k realizaci online konference v graficky pěkně zpracovaném prostředí vesmíru, jejíž přidanou hodnotou byla vložená online knihovny s inspirativními odkazy na další zdroje nebo dílčími whiteboardy pro zapojení účastníků do tématu.

Prostředí Miro je dostupné buď prostřednictvím aplikace, anebo přes prohlížeč bez nutnosti instalace programu. V bezplatné zkušební verzi si můžete vyzkoušet jeho funkce v omezeném režimu.

Osobně hodnotím Miro jako vhodný doplněk pro práci v online prostředí, který má slibnou budoucnost. I přesto, že stejně jako další obdobné prostředky komunikace na dálku nemůže naplno nahradit osobní kontakt a nevyřeší všechny úkony (někdy je zkrátka zvednutí telefonu účelnější), může dle mého názoru zjednodušit a zpřehlednit i náročnější práci na týmových projektech anebo snáze zaujmout publikum podobných online eventů.

Pokud vás zajímají inovativní způsoby práce na dálku a rádi byste se dozvěděli více, obraťte se na konzultanty z humancraft, kteří vám poskytnou širší perspektivu, anebo se zúčastněte připravovaných online kurzů k problematice.

Zefektivněte svou práci v online prostředí

Zúčastněte se připravovaných akcí společnosti humancraft:

Interaktivita v onlinu – online trénink, 1. března 2021, 9:00-12:30

Train The „on-line“ Trainerakademie pro trenéry a facilitátory, kteří pracují nebo chtějí pracovat v online a hybridním prostředí; termín pro nový běh kurzu je v přípravě