Outsourcing je v ČR stále oblíbenější

Čím dál více firem v ČR využívá outsourcingu. Pomocí něj chtějí ušetřit a zaměřit se na hlavní předmět podnikání. Na trhu se objevilo mnoho nových společností, které outsourcing zajišťují pro české i zahraniční firmy.

Metoda outsourcingu se v Česku objevila už před více než 15 lety. Neseriozní přístup dodavatelů ale zákazníky odradil a obor na několik let ustrnul. Nová vlna přišla až po roce 2000.
Hlavními důvody, proč podniky outsourcing využívají, jsou snaha snížit náklady, ušetřit čas a zaměřit se na hlavní předmět podnikání. Zájem není oborově závislý a nezáleží ani na velikosti firmy. Mezi klienty outsourcingových společností je řada zahraničních společností, pro něž je to finančně výhodné.
České podniky si nejčastěji kupují služby v oblasti personalistiky, účetnictví a provozování informačních technologií, ale také správy budov či ostrahy areálů.

V oblasti informačních technologií využívá outsourcingu také ministerstvo práce a sociálních věcí. "Od roku 1994 využíváme možnosti outsourcingu v rámci zajištění provozu výpočetního střediska, správy a provozu centra Informačního systému státní podpory a služeb zaměstnanosti po technické stránce," řekla mluvčí ministerstva Kateřina Beránková. Vzhledem k tomu, že ministerstvo musí snižovat každý rok počet zaměstnanců v resortu, není možné takto rozsáhlou agendu zajistit pouze vlastními zaměstnanci.

-ds-

Zdroj: Business Info - Integrovaný systém informací pro podnikání a export
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Info