Představujeme nový psychodiagnostický dotazník Pracovní cyklus. Vyzkoušejte ho nyní zdarma!

V TCC online neustále vyvíjíme nové nástroje, které pomáhají personalistům a manažerům při práci s lidmi ve firmách po celém světě. Naším nejnovějším přírůstkem je dotazník Pracovní cyklus. Jaké jsou fáze pracovního cyklu? Jak by měly být v profilu člověka ideálně zastoupeny? A jaká jsou rizika, pokud tomu tak není?

Pracovní cyklus – představujeme nový psychodiagnostický dotazník TCC online

Dotazník Pracovní cyklus detailně mapuje, co je pro člověka typické při řešení většiny pracovních úkolů či problémů.

V optimálním případě procházíme zpravidla několika fázemi řešení. V praxi ale mohou lidé akcentovat nebo naopak podceňovat či přeskakovat některé z nich. V důsledku tak mohou při řešení úkolů postupovat méně efektivně. Pracovní cyklus může inspirovat, jak profil efektivněji využít či na které fáze pracovního cyklu se při řešení problému více zaměřit a zvýšit tak pracovní efektivitu.

Fáze pracovního cyklu

1. PRÁCE SE ZADÁNÍM
Práce se zadáním se vyznačuje potřebou mít jasno v zadání, aktivním doptáváním se, snahou porozumět očekáváním i tématu samotnému.

2. PLÁNOVÁNÍ A PŘÍPRAVA
Plánování a příprava se vyznačuje potřebou důkladného zmapování zdrojů, rizik a možností a tendencí rozvrhnout si řešení a dílčí kroky.

3. REALIZACE
Realizace se vyznačuje akčností, potřebou rychle vidět jasné výsledky a mít řešení a rychlostí v jednání i rozhodování.

4. KONTROLA A VYHODNOCENÍ
Kontrola a vyhodnocení se vyznačuje potřebou výsledky a postup vyhodnotit, zkontrolovat a zvážit jejich využitelnost a užitečnost i v jiných oblastech.

Graf: Ukázka z výstupní zprávy dotazníku Pracovní cyklus, TCC online

Graf: Ukázka z výstupní zprávy dotazníku Pracovní cyklus, TCC online

Jaká je „ideální“ míra zastoupení těchto fází?

V ideálním případě by člověk měl mít každou ze čtyřech uváděných fází zastoupenou alespoň do určité míry, tzn. minimálně od 15. percentilu směrem výš. Zároveň je ale dobré mít na paměti fakt, že ani druhý extrém nemusí být v tomto případě tolik užitečný. Pokud totiž budeme v některé fázi příliš vysoko a „zaseknutí“, může to z hlediska efektivity projektu mnohdy i ublížit.

Pokud si například představíme situaci, kdy bude mít člověk zastoupenou velmi nízko fázi plánování a přípravy a současně extrémně vysoko zastoupenou fázi realizace, může mít tento člověk v praxi tendenci jít rychle do akce, aniž by si zmapoval, co a koho k realizaci projektu potřebuje, co si možná měl dopředu naplánovat a promyslet. V důsledku se pak realizace projektu může dokonce protáhnout jen kvůli špatnému odhadu kapacit kolegů či třeba již obsazené zasedací místnosti.

VYZKOUŠEJTE DOTAZNÍK ZDARMA

Zajímají Vás i další psychodiagnostické metody a nástroje pro HR? Kontaktujte nás na info@tcconline.cz. Můžeme se potkat online, osobně nebo na některém z HR eventů, které se tradičně na podzim konají. Nejbližší příležitost? HRko v Ostravě! 

 

Chystáte se v říjnu na HRko do Ostravy? Zastavte se za námi ve žluté zóně!

Pokud jedete na HRko do Ostravy, rádi se s Vámi potkáme osobně na before párty nebo 12. 10. 2023 v roomu TCC online s názvem Založeno na datech, zaměřeno na lidi. Najdete nás v 1. patře, ve žluté zóně.

O čem to bude v našem roomu?

Připravili jsme pro Vás bohatý program s inspirativními hosty, kteří ve svých případovkách či rozhovorech představí reálné případy z HR praxe. Povídat si budeme o zpětné vazbě, roli firemního psychologa, rozvoji technických pracovníků v technologické společnosti nebo třeba o výběru kandidátů do nejrychleji rostoucí interní obchodní sítě v ČR. Návštěvníci roomu TCC online se mohou těšit také na soutěž o výhru, kterou doopravdy chcete!