Splňte povinnost náhradního plnění formou vzdělávání zaměstnanců

Zaměstnává vaše firma více jak 25 zaměstnanců? Pak musí ze zákona plnit povinnost podpory osob se zdravotním postižením (OZP). V případě, že například povaha podnikání brání přímému zaměstnávání OZP, máte možnost využít náhradního plnění a chytře investovat prostředky například do vzdělávání vašich stávajících pracovníků.

Ilustrační snímek

Zákon č. 435/2004, o zaměstnanosti nabízí aktuálně tři varianty povinného plnění:

  • přímé zaměstnávání OZP: na každých 25 zaměstnanců připadá 1 zaměstnanec se zdravotním postižením,
  • finanční odvody státu: 2,5násobek průměrné měsíční mzdy za 1.-3. čtvrtletí sledovaného kalendářního roku za každého zaměstnance se zdravotním postižením,
  • náhradní plnění: odběr služeb prostřednictvím subjektů chráněného trhu práce.

Není výjimkou, že firmy v praxi uvedené varianty kombinují. Nicméně pokud coby zaměstnavatel nesplníte nebo nedodržíte povinný podíl plnění vystavujete se riziku pokuty. Nemluvě o tom, že můžete ohrozit svou pověst coby společensky odpovědného zaměstnavatele a vnímání ze strany okolí a obchodních partnerů. Povinnému plnění, ať už v jakékoliv podobě, se zkrátka nevyhnete.

Proškolte vaše zaměstnance a ušetřete

Školicí a poradenská společnost JUBELA je etablovaným specialistou na odborné technické a počítačové vzdělávání, manažerské kurzy a rekvalifikace na českém trhu. Společnost je zároveň letitým aktérem na chráněném trhu práce, který umožňuje společnostem čerpat náhradní plnění formou nákupu vzdělávacích služeb z širokého portfolia otevřených i firemních kurzů na míru.

Sami na příkladu posuďte, kolik můžete díky čerpání vzdělávacích či dalších služeb formou náhradního plnění ušetřit za přímé odvody státu, jestliže OZP nezaměstnáváte.

Počet zaměstnanců

Povinný podíl OZP

Náhradní plnění splníte odběrem služeb v uvedené hodnotě

Roční úspora za odvody státu díky náhradnímu plnění v roce 2020

50

2

402 654 Kč

143 805 Kč

100

4

805 308 Kč

287 610 Kč

500

20

4 026 540 Kč

1 438 050 Kč

1000

40

8 053 080 Kč

2 876 100 Kč


V rámci IT vzdělávání můžete vaše pracovníky proškolit například v základních počítačových dovednostech, znalostech kancelářského balíčku MS Office, grafických nástrojů i aplikací pro tvorbu webů a řadě dalších specializovaných dovedností.

Náhradní plnění: IT kurzy

Technickou odbornost zajistí vašim lidem kurzy z oblasti strojírenství, CNC obrábění a 3D technologií, výrobního a procesního inženýrství, logistiky či štíhlé výroby a řada dalších.

Náhradní plnění: technické kurzy

Zákonem stanovenou povinnost můžete splnit také manažerským vzděláváním z široké nabídky kurzů osobního rozvoje, manažerských a obchodních kurzů či outdoorových a teambuildingových aktivit z nabídky.

Náhradní plnění: manažerské kurzy

V JUBELE se také postaráme o dílčí administrativu týkající se evidence způsobu plnění povinného podílu v centrálním systému. Na vás zůstane pouze ohlášení povinnosti.

Kontaktujte nás pro více informací.