Studie: Využití HR dat v obchodním rozhodování firem

Ilustrační snímek

Pouze každá třetí firma využívá data získaná při náboru a měření výkonnosti zaměstnanců v rámci svého obchodního rozhodování. Firmy, které tato data dokáží využít k získávání nejlepších talentů, přitom vítězí nad svými konkurenty v 58 % případů a může si dovolit až o 200 % vyšší marže. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Alexander Mann Solutions a globální organizace manažerů lidských zdrojů HRO Today Institute s názvem Counting Success: How metrics & measurement correlate with business success.

Jak informoval server HR Magazine, 90 % firem sice sbírá data o výkonnosti zaměstnanců, ale pouze v polovině případů jsou tato data dále využívána v rámci programů pro získávání talentů. 32 % firem dokonce sesbíraná data nijak nevyhodnocuje. Průzkumu se zúčastnilo 380 manažerů HR z více než 300 globálních společností se sídlem v Severní Americe (67 %), v regionu EMEA (24 %) a v regionu pacifické Asie (9 %). Nejčastěji zastoupené obory podnikání těchto společností zahrnovaly technologie a média (28 %), investiční bankovnictví (21 %) a energetiku (20 %).

Nejčastěji sbíraná HR data zahrnují výsledky hodnocení výkonnosti (73 %), údaje o retenci nově přijatých zaměstnanců (55 %) a údaje o spokojenosti zákazníků (50 %). Nejméně často firmy sbírají data o povyšování nových zaměstnanců (13 %), době nezbytné k tomu, aby nováčci dosáhli plné výkonnosti (12 %) a výši zisku přepočtené na jednoho zaměstnance (24 %).

Mezi překážky, které firmám brání sbírat data efektivněji, patří především nedostatečné IT systémy pro sběr a analýzu dat napříč různými částmi firmy po celém světě, omezené prostředky oddělení HR a nedostatek odpovědnosti a disciplíny.

Celá studie je k dispozici ke stažení na stránkách HRO Today Institute zde (po vyplnění registračního formuláře). Najdete v ní výsledky pro jednotlivé zkoumané regiony a také doporučení, jak lépe využít data o výkonnosti ke zlepšení obchodních výsledků firmy.

-kk-

Obrázek: Druhy výkonnostních dat sbírané v dotazovaných firmách (Zdroj: Counting Success: How metrics & measurement correlate with business success. Alexander Mann Solutions, HRO Today Institute, 2013. str. 6)

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine