Bezpečnost na internetu i základy programování pro děti z Klokánku

Počítačová škola Gopas uspořádala pro děti z Klokánku Hostivice již tradiční naučně-zábavný počítačový kurz. Děti, které v Klokánku nalezly dočasný domov, se díky podpoře Gopasu učí orientovat v digitálním světě a pracovat s počítači, a to formou, která je pro ně lákavá. Letos byla nabídka témat pestrá – od informací o tom, jak se chovat bezpečně na internetu a ve virtuálním prostředí vůbec, přes základy PowerPointu a vytváření prezentací nebo multimediálních pásem, až po základy programování.

Kurz pro Klokánek Hostivice, Gopas

„Na akci pro Klokánek se pokaždé velmi těšíme a baví nás hledat a připravovat aktivity, které by děti bavily, ale také je zaujaly. A třeba v nich vzbudily zájem o činnost důležitou pro jejich budoucnost,“ říká marketingová manažerka Počítačové školy Gopas Marie Thunová.

„Letos jsme se rozhodli část programu zaměřit na bezpečnost na internetu, protože vnímáme, že děti ve virtuálním světě tráví stále více času a bez osvěty jsou v tomto prostředí velmi zranitelné. Nebáli jsme se ani programování, pracovali jsme v aplikaci Scratch, která je vhodná jak pro děti kolem 8 let, tak i pro vysokoškoláky. Děti nejen zvládly základy, ale během krátké doby se pustily do tvorby vlastních jednoduchých her a dalších aplikací,“ podotýká lektor Adam Petráček, který se na akci podílel.

„Pro naše děti je tato akce velmi přínosná. Nejen, že si užijí výlet a práce na počítači je vždy velmi baví, ale získávají zde také znalosti, které jsou pro ně užitečné. Letos jsme velmi ocenili poučení o bezpečnosti ve virtuálním světe i velmi přístupné uvedení do problematiky programování, které může pro některé z dětí být prvotní inspirací jejich budoucí kariéry. To je zejména u našich svěřenců, kteří jsou do jisté míry znevýhodnění chybějícím rodinným zázemím, opravdu velmi důležité a přínosné,“ říká za Hanka Kupková, ředitelka Klokánku Hostivice.