CEMEX se stal vítězem soutěže HR Innovation Challenge CEE 2017

CEMEX, přední mexický výrobce a dodavatel cementu a stavebních materiálů v 52 zemích světa s více než 43 000 zaměstnanci, vyhrál první místo v soutěži HR Innovation Challenge. Vítězný projekt s názvem „Thinking, Working, Living AGILE“ vedený Alžbětou Axmann, HR manažerkou v CEMEX Services Group, byl realizován v pražských kancelářích CEMEXu.

HR Innovation Challenge je soutěž pro HR profesionály z regionu střední a východní Evropy. Cílem iniciativy organizované pod záštitou SAP SuccessFactors je objevovat a oceňovat nové přístupy a styly vedení ve strategických oblastech HR. Vyhlášení výsledků proběhlo na přední oborové konferenci SuccessConnect v Londýně a vítěz byl vybrán ze sedmi finalistů pocházejících kromě České republiky ze Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska.

CEMEX má v Praze globální vývojové digitální IT centrum, které se letos v dubnu přestěhovalo do nových kanceláří, tzv. Design Labu. Pracovní prostory byly navrženy tak, aby podpořily týmového ducha, aktivní spolupráci, agilní projektové myšlení, a jsou vybaveny nejnovějšími technologiemi. Originální a flexibilní architektonické pojetí umožňuje zaměstnancům zdravý způsob práce a přizpůsobení si pracovního prostoru podle aktuálních potřeb, včetně technických pomůcek.

 

„V kancelářích CEMEX Design Lab jsme chtěli změnit způsob práce, ale nechtěli jsme zaměstnance jen vyškolit na nové metodologie. Proto jsme se rozhodli, že jim dáme prostor, který jim sám o sobě pomůže pracovat v rámci Agile a Design Thinking metodologií. Aktuálně si již kolegové užívají všechny specifické nástroje a části, které náš prostor nabízí. Bavíme se, pracujeme a školíme se, zatímco se volně přesouváme – „stand up meetingy“, tedy specifický formát koordinačních schůzek v rámci Agile metodologie, se konají ve speciálně navrženém prostoru, kreslit můžeme na mobilní pohyblivé stěny, na zdi a sloupy nebo třeba na okna; přidáváme a ubíráme zdi podle potřeby, s pomocí mobilních televizí s námi u stolu mohou pracovat kolegové z jiných kanceláří. Malých i větších vychytávek našeho prostoru si opravdu užíváme a jejich pozitivní vliv už vidíme i na našich projektech,“ vysvětluje Alžběta Axmann, HR manažerka v CEMEX Services Group a vedoucí celého projektu, a dodává:

„SuccessConnect v Londýně jsme si s kolegyní Terezou Houšteckou, která mi byla v průběhu projektu velkou pomocí, užily především proto, že jsme mohly sdílet naše zkušenosti se všemi finalisty soutěže a přiučit se něco nového nejen od nich, ale také na workshopech a přednáškách probíhajících na konferenci.“

Vítězný projekt společnosti CEMEX vybrala porota, kterou tvořili Zoltan Ban, Head of Group Reward a HR Operations MOL Maďarsko; Sabrina Dick, Head of HR SAP CEE; Tim Ringo, Regional Vice President SAP SuccessFactors pro region EMEA a MEE; a Simona Popovici, Group HR Director, KMG Rompetrol International. 

Porotci na vítězném projektu ocenili především rozsah implementace agilního projektového řízení a Design Thinking metodologie s velkým zaměřením na zaměstnance společnosti se 111letou tradicí v cementářském průmyslu. CEMEX získal hlavní cenu, kterou je školení s Koen Gonnissenem, bývalým trenérem tenistky Kim Clijsters a mezinárodně uznávaným koučem top manažerů, pro celý tým. CEMEX ve finále soutěžil se společnostmi: Avast (Česká republika), LENOVO (Slovensko), IKEA Retail a Techland (Polsko), regionální centrum British Telecommunications (Maďarsko) a MentorMate (Bulharsko).

Letos měla porota opravdu těžký úkol vybrat ze sedmi tak unikátních projektů jeden vítězný. Gratuluji všem finalistům a jsem rád, že jsem je mohl všechny přivítat na SuccessConnect v Londýně. Na vítězném projektu oceňuji především to, že se pražské kanceláře CEMEXu opravdu soustředí na své zaměstnance. Stejný přístup zaujímáme i my v SAP, protože lidé jsou tím nejcennějším, co jako firma máme. Každá společnost, která si tohle uvědomuje, získává obrovskou konkurenční výhodu, a to zejména na trhu s nedostatkem talentů a nejnižší nezaměstnaností v historii, což je momentálně případ právě České republiky,“ okomentoval Damon O‘Neill, ředitel pro rozvoj podnikání v SAP SuccessFactors.

Více informací najdete v SAP News Center. Sledujte SAP na Twitteru @sapnews.

O společnosti SAP

SAP (NYSE: SAP), lídr na trhu s podnikovým aplikačním softwarem, pomáhá firmám všech velikostí a ze všech oborů k lepšímu fungování. SAP umožňuje lidem a organizacím efektivnější spolupráci a využití podnikových informací bez ohledu na to, zda je využíván pracovníky v kancelářích nebo členy představenstva, na skladě nebo v prodejně, na klasických počítačích nebo mobilních zařízeních. Díky tomu jim umožňuje mít vždy náskok před konkurencí. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají více než 345 000 zákazníků v dosahování vyšších zisků, v udržitelném růstu a v přizpůsobování se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992, letos slaví 25. výročí. Dosud získala více než 1 300 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy.Součástí SAP v České republice je také SAP Services (dříve SAP BSCE), SAP Ariba a Concur. Další informace naleznete na www.sap.com.