Česká farmaceutická společnost třetím nejlepším zaměstnavatelem v regionu střední a východní Evropy (CEE)

Výsledky studie Best Employers realizované firmou Aon Hewitt v regionu CEE

ukazují, že motivovanost je jednou z priorit firem pro období 2014 – 2016.

Nejnovější výsledky studie Best Employers společnosti Aon Hewitt v rámci regionu střední a východní Evropy ukázaly, že motivovanost a angažovanost zaměstnanců bude mít v následujících 3 letech strategický význam. Data z posledního průzkumu, realizovaného v roce 2013 v 101 zemích regionu CEE, pocházejí z více než 430 firem napříč všemi odvětvími a zahrnují názory více než 360 000 zaměstnanců a 2 600 vrcholových manažerů.

Studie ukazuje, že 69 % z celkových 260 respondentů z řad HR reprezentantů uvedlo, že motivovanost a angažovanost zaměstnanců bude v následujících 3 letech hrát strategickou roli jako klíčový indikátor k dosažení obchodních výsledků.

Edward Stanoch, lídr společnosti Aon Hewitt v Evropě, uvádí: „Evropa jako celek vykazuje setrvalé prognózy s předpovědí 1% ekonomického růstu a nulové změny v průměrné motivovovanosti zaměstnanců oproti letům 2012 – 2013. Nicméně v regionu CEE průměrná míra motivovanosti v porovnání s předchozím rokem o 3 percentní body klesla (2012: 59 %, 2013: 56 %). Z pohledu faktorů motivovanosti oproti loňskému roku menší procento zaměstnanců vnímá, že jejich mzda odpovídá jejich přínosu společnosti, a menšímu procentu zaměstnanců také vyhovují firmou nabízené benefity.“

Podle výsledků studie v regionu CEE mají zaměstnanci pocit, že je jejich nadřízení vedou k zodpovědnosti za vysoké pracovní výkony a také že rozumí, jak jejich osobní pracovní cíle souvisejí s cíli společnosti. To dokazuje zvýšenou pozornost, kterou společnosti věnují řízení pracovního výkonu. „V regionu zůstává nadále problémem oblast důležitosti lidí, přestože má největší pozitivní vliv na motivovanost zaměstnanců. Tato oblast měří, zda si zaměstnanci myslí, že jsou pro vrcholové vedení tím nejcennějším, co společnost má,“ dodává Edward Stanoch.

V regionu střední a východní Evropy mají v roce 2013 nejvyšší úroveň motivovanosti Maďarsko a Česká republika, a to nad 60 %. Na druhé straně žebříčku se s nejnižší průměrnou mírou motivovanosti, okolo 50 %, drží Polsko a Pobaltské země.

Další výrazné změny ve srovnání s rokem 2012

Ve srovnání s rokem 2012 cítí lidé větší důvěru ve své příležitosti na trhu práce. 57 % z nich věří, že pokud by si museli hledat práci, najdou ji snadno (v roce 2012 to bylo jen 49 %). Vzestup je také vidět v tom, jak se nadřízení starají o rozvoj svých podřízených, a kolik pozornosti věnují tomu, aby je motivovali odvádět každý den co nejlepší práci.

Na druhou stranu zaměstnanci v roce 2013 méně často vnímají, že vrcholové vedení prezentuje jasnou vizi budoucího směřování společnosti. Menší procento z nich také chválí své zaměstnání před ostatními, což je jednou z klíčových oblastí motivovanosti. Navíc v posledním roce poklesla také další oblast motivovanosti, která měří zájem zaměstnanců zůstat pracovat ve firmě i v budoucnu. Pro zaměstnance by bylo daleko snazší než loni opustit svého zaměstnavatele, což je v souladu s jejich zvýšenou důvěrou v pracovní trh.

Nejlepší zaměstnavatelé regionu CEE

Všechny společnosti čelí v období rekonvalescence stejným výzvám, ale některé z nich jsou na ně výrazně lépe připraveny než jiné, a dokonce prosperují. To jsou společnosti s vyššími úrovněmi motivovanosti. Společně s trendy v motivovanosti a predikcemi pro období 2014 – 2016 zveřejnila dnes společnost Aon Hewitt také žebříček Top 5 nejlepších zaměstnavatelů v regionu CEE ve třech kategoriích podle velikosti firem.

V letošním roce byl 15 společnostem napříč regionem střední a východní Evropy udělen titul Best Employer CEE. Všechny tyto společnosti vykazují velmi vysokou úroveň motivovanosti zaměstnanců a výjimečné praktiky v řízení lidí.

“Všichni zaměstnavatelé čelí stejným ekonomickým podmínkám, ale naši Best Employers (nejlepší zaměstnavatelé) jsou schopni podstatně lépe zvládat vedení a řízení zaměstnanců tak, aby dosahovali vysoké úrovně jejich motivovanosti. To zmírňuje dopady mnoha ekonomických faktorů, kterým čelí, a vede k lepším obchodním výsledkům,” říká Ivana Vandlíčková, projektová manažerka studie Best Employers.

Z firem v České republice se do žebříčku nejlepších zaměstnavatelů v regionu CEE probojovala společnost AbbVie s.r.o. a obsadila 3. místo v kategorii Malé společnosti. Spolu s tímto titulem získala společnost AbbVie také 1. místo v lokálním českém žebříčku.

„Velice si vážíme jak našeho 1. místa ve studii Best Employers v České republice, tak i skvělého umístění v regionálním žebříčku. Tento výsledek přispívá k naší vizi stát se atraktivním zaměstnavatelem a zároveň je pro nás velkým závazkem do budoucna. Chtěl bych také poděkovat všem našim zaměstnancům za  jejich každodenní motivovanost a nadšení, s nimiž pomáhají zlepšovat péči o nemocné, a také za důvěru, kterou ve vedení společnosti vkládají,“ říká MUDr. Branislav Trutz, generální ředitel AbbVie Česká a Slovenská republika.

Nejlepší zaměstnavatelé roku 2013 v regionu CEE podle metodologie Aon Hewitt jsou:

Malé společnosti (50 – 250 zaměstnanců)

Pořadí

Jméno společnosti

Země

Odvětví

1

Janssen Cilag

Maďarsko

Farmaceutický průmysl

2

Roche Baltics

Pobaltské země

Farmaceutický průmysl

3

AbbVie

Česká republika

Farmaceutický průmysl

4

Debreceni Hőszolgáltató Zrt.

Maďarsko

Nezávislí výrobci a obchodníci s energií

5

AbbVie

Slovensko

Farmaceutický průmysl

Střední společnosti (251 – 1000 zaměstnanců)

Pořadí

Jméno společnosti

Země

Odvětví

1

Link 4

Polsko

Pojišťovnictví

2

Cisco

Rusko

Internetový software a služby

3

Intel Technology Poland

Polsko

Software

4

Ritz Carlton

Turecko

Služby / Hotely a restaurace

5

Telerik

Bulharsko

Internetový software a služby

Velké společnosti (více než 1000 zaměstnanců)

Pořadí

Jméno společnosti

Země

Odvětví

1

AB Lietuvos draudimas

Litva

Pojišťovnictví

2

Gaz System

Polsko

Energetika

3

Johnson&Johnson

Rusko

Spotřební zboží

4

Yandex

Rusko

Internetový software a služby

5

OBI

Rusko

Maloobchod se specializovaným zbožím

 

1 Studie BE CEE – účastnické země v roce 2013: Bulharsko, Česká republika, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Turecko

Více informací o přípravě studie si můžete přečíst v rozhovoru s Ivanou Vandlíčkovou, projektovou manažerkou studie Best Employers v České republice.