České a slovenské firmy ukázaly, že v implementaci Leanu drží krok s nejlepšími na světě

Největší evropská Lean konference v roce 2015 proběhla 17. – 18. 11. 2015 ve švédském Malmö za účasti více než 100 odborníků na zlepšovací metody z různých oborů z celého světa. TWI summit zahájila legenda světového Leanu, Masaaki Imai, který úzce spolupracoval s Taiichi Ohno, zakladatelem Toyota Production System. Imai poukázal na historicky fungující Toyota principy a pojetí nového KAIZEN přístupu k neustálému zlepšování.

Celkem 23 prezentací, několik workshopů a návštěvy ve firmách dokázaly, že Lean už dávno není doménou pouze výroby, ale přináší skvělé výsledky i ve službách, státní správě, zdravotnictví nebo human resources. Účastníci měli unikátní možnost vidět, jak různorodě lze přistupovat k aplikaci jednotlivých Lean nástrojů. Společným jmenovatelem všech prezentací byla angažovanost zaměstnanců a cesty, jak jí dosáhnout. Všeobecně zmiňovaným nástrojem k implementaci zlepšovacích metod je Training Within Industry (TWI), metodika, která ve 3 modulech poskytuje liniovým manažerům základní sadu dovedností nejen pro zlepšování, ale i celkové povznesení firemní kultury.

„Letošní TWI Summit potvrdil, že neustálé zlepšování může být přirozeným a skutečně neustálým procesem,“ říká Markéta Šimáková, partnerka společnosti DMC management consulting a TWI Institute Czech Republic, a dodává: „Nová definice Kaizen teď zahrnuje každodenní  zlepšování, každého jednotlivce a na všech místech. Postupuje od menších “experimentů“ k podstatnému strategickému zlepšování.

KATA trendem systematického zlepšování

Top tématem konference se tak logicky stala i aplikace systematického učení a koučování při zlepšování  – Toyota KATA.

 „KATA má své pevné místo i v talent managementu. Když se podívám na české a slovenské společnosti, které ke zlepšování přistupují systematicky, lze říci, že KATA je dalším významným krokem ke strukturovanému přístupu, který je dlouhodobě udržitelný právě díky silnému zapojení všech zaměstnanců (od operátorů až po management),“ doplňuje Markéta Šimáková a dodává: „V TWI Institute Czech Republic jsme přesvědčeni, že zavedení KATA programu na pilířích metodiky TWI má obrovský potenciál a to nejen ve výrobních podnicích, i když tam díky pokročilosti ve zlepšovacích programech přijde pravděpodobně na řadu nejdříve.

Úspěchy KATA, která může stavět právě i na modulech TWI, ukázaly společnosti například HP Tronic, Haldor Topsoe, ale i HARTMANN – RICO a.s. Jeho Plant Manager, Tomáš Otradovský, prezentoval přínosy pětiletého využívání metodiky TWI v závodu HARTMANN – RICO a.s. v Havlíčkově Brodě: „TWI je dnes součástí celkového manažerského systému. Lze s jistotou říci, že bezpečně využíváme všechny dostupné nástroje Kaizen díky zvládnutí základních stavebních kamenů TWI. Řešení problémů, vedení lidí, zaškolování zaměstnanců, udržení nastavených standardů i postupné zlepšování. Na tomto základě je nyní možné vystavět učí se organizaci, ve které je efektivně používán KATA proces, jehož principem je koučování  k dosažení cílů.“

Tower Automotive Malacky, kde se TWI Institute Czech Republic podílel na implementaci zlepšovacích metod, se podělil o své zkušenosti s tvorbou nové koncepce zlepšování ve společnosti za využití více dostupných nástrojů – Job Methods TWI, Kaizen, Jishuken. Ladislav Ondriaš, Production Manager Tower Automotive Malacky, popisuje: „Hledali jsme cestu, jak motivovat lidi, aby nosili nápady. První volbou bylo pořádání pravidelných Kaizen eventů za systematické podpory a vedení managementu společnosti. Každý člen top managementu je proto ‚garantem‘ několika eventů ročně. Ovšem aby tyto akce byly efektivní, chtěli jsme účastníkům dát nejen možnost, ale i nástroj, jak prostor pro zlepšení hledat. A ten jsme našli v metodice Job Methods TWI, která standardizuje přístup ke zlepšování ve 4 jednoduchých krocích. Zlepšovací návrhy získané touto cestou přinášejí ročně úspory v řádech desetitisíců Eur a jako bonus opravdové zapojení zaměstnanců. A navíc v porovnání s mou předchozí praxí, kdy po 5 dnech školení a následné implementaci přicházely první výrazné výsledky až téměř po roce, jsou nástroje TWI v tomto směru mnohem efektivnější.“

Summitu se zúčastnili i zástupci českých a slovenských firem (Silon, MANN+HUMMEL, Olympus Medical Products Czech, Hartmann-Rico, Tower Automotive, ECCO a další), kteří ocenili zejména variabilitu témat, možnost inspirovat se od ostatních a v neposlední řadě příležitost seznámit se s novými trendy ve zlepšování. Příští šance na setkání s evropskou a světovou komunitou Lean bude na podzim 2016 na dalším evropském TWI Summitu, tentokrát v Hamburku.

 

Pro více informací využijte kontaktů:

Iva Berná, DMC management consulting s.r.o.
Tel: 420 602 175 537, E-mail: iberna@dmc-cz.com

Pavla Lorencová, Omnimedia s.r.o.
Tel: 731 409 992, E-mail: p.lorencova@omnimedia.cz

 

TWI (Training Within Industry) je vysoce efektivní metoda, která prostřednictvím zavádění mnohokráte prověřených standardů efektivně aplikuje štíhlou výrobu v provozu klienta. Přináší tak výrazné úspory i tam, kde již byly mj. z důvodu přetrvávajícího hospodářského útlumu maximálně optimalizovány náklady na mzdy i materiál a kde zdánlivě není již jak šetřit. TWI spočívá v důkladné standardizaci a optimalizaci všech procesů ve firmě, nutné pro zavádění štíhlé výroby.

TWI institute realizuje TWI školení, certifikaci, koučování a vzdělávání rostoucí komunity odborníků a školitelů ve výrobě, stavebnictví, zdravotnictví a odvětví služeb po celém světě. Institut vytvořil velkou a rychle expandující síť certifikovaných lektorů poskytujících program TWI ve Spojených státech a po celém světě. TWI sídlí v Syracuse, NY a pobočky, školitele a klienty má ve 31 zemích na 6 kontinentech.