Jak se připravit na úspěšné zvládnutí certifikační zkoušky (nejen) Microsoft?

Ačkoliv existuje mnoho platforem a oblastí vzdělání, které je třeba brát v potaz při přijímání na novou pozici nebo v kariérním postupu, jedno jméno vyniká – Microsoft. Právě certifikace této společnosti ukazuje současným i potenciálním zaměstnavatelům, že ovládáte základní technické dovednosti, které jsou obvykle vyžadovány. Firmy chtějí mít ověřeno, že rozumíte konkrétním nástrojům a jejich aplikaci. Vybrali jsme několik tipů, které vám mohou pomoci. 

Některé technické oblasti, jako je Microsoft SQL Server a Microsoft Azure, jsou velmi náročné, a tak se absolvování zkoušky Microsoft bez studia rozhodně neobejde. S poctivou přípravou zvýšíte šance na kladný výsledek. Přinášíme proto 7 tipů na úspěšné absolvování certifikačních zkoušek od přední počítačové společnosti.

Zaveďte studijní rutinu

Dejte učení strukturu a řád. Upřednostněte studijní čas před tím volným. Pokud tak neučiníte, bude příliš snadné odkládat nebo ignorovat to, co musíte udělat. Propadnete prokrastinaci. Vypozorujte, kdy vám jde učení tzv. lépe do hlavy a kdy vstřebáváte nový materiál nejsnadněji. Zvolte také dobu, kdy jste nejméně rozptylovaní. Pokud máte děti, je jednodušší, pochopitelně, studovat poté, co jdou spát nebo předtím, než vstanou.

Zkoumejte, jaká témata budou v testu

Microsoft certifikační zkoušky jsou velmi podrobné. Dokonce natolik, že mohou selhat i zkušení profesionálové. Otázky jsou navrženy tak, aby zpochybnily vaše znalosti, takže není vhodné jen hádat a doufat, že označená odpověď je ta správná. I když nemůžete vědět všechno, můžete začít se studiem témat, které se u zkoušky určitě objeví. Společnost zveřejňuje popisy zkoušek a uvádí i jejich cíle. Každý dílčí cíl obsahuje také řadu dovedností, kterými je třeba v rámci testu projít.

Najděte si ověřené zdroje

Používejte studijní materiály z legitimních zdrojů, které jsou Microsoftem schváleny. Společnost publikuje svůj obsah online, přičemž lze vyhledávat zdroje učení i debatní fóra od lidí, kteří již zkoušku absolvovali.

U Microsoft learning partnerů, jakým je kupříkladu New Horizons, můžete také absolvovat nejnovější na pracovní role zaměřené (role-based) školení. Certifikované vzdělávací společnosti mají přístup k oficiálnímu kurzu, který je přímo v souladu s cíli a požadavky. Nové školicí kurzy zaměřené na pracovní role, jako jsou Azure, Office 365 a Dynamics 365, vám mohou pomoci při detailní přípravě na zvládnutí vaší pracovní role a k závěrečné zkoušce.

Kurzy Microsoft od New Horizons

Při učení si dělejte si poznámky

Pokud máte pochybnosti, napište to. Zapište si každý technický detail, který pochytíte během studia k jakékoli certifikační zkoušce. Protože jsou všechny skutečně podrobné, mohla by i psaná slova být dobrým pomocníkem. Chcete, aby vám vaše poznámky už nezmizely a mohli jste se k nim kdykoliv vrátit? Zvažte aplikace pro jejich zaznamenávání jako Evernote nebo OneNote.

Aplikujte vědomosti do praxe

Praktická a osobní zkušenost bude neocenitelná, jakmile složíte zkoušku. Rázem se budete moct těšit z toho, že to, co jste se teoreticky naučili aplikujete v praxi a přesně budete vědět, jaký nástroj použít a co provede. Účastí na oficiálním Microsoft školení u Microsoft learning partnera vám umožní procvičit si praktické dovednosti prostřednictvím praktickým labů.   Zároveň se můžete zaregistrovat pro bezplatné procvičení a seznámení se s většinou produktů včetně Azure, Windows Server, Windows a SQL Server. 

Procvičujte prakticky

Jednou z nejcennějších věcí, kterou můžete udělat pro důkladnou přípravu na závěrečnou zkoušku, je to, že budete vše naučené zkoušet i prakticky. Stanovte si taková pravidla, jako jsou u skutečné zkoušky, abyste byli připraveni na den D. Očekávejte dopředu, že to napoprvé nemusí vyjít. Projděte si každou nesprávnou odpověď a definujte svou nejslabší oblast. U oficiálního testu vás pak už nic nepřekvapí.

V den zkoušky odpočívejte

Když je tu už den zkoušky, relaxujte s vědomím, že jste se připravili nejlépe, jak vám vaše síly a schopnosti dovolily. Cílem není být dokonalý a mít plný počet bodů, ale dokončit to! Je v pořádku, že jednu otázku vynecháte, příležitostně správnou odpověď jen odhadnete nebo neporozumíte formulaci otázky. V úplně nejhorším případě můžete zkoušku kdykoliv opakovat.

News Horizons poskytuje mnohá školení k produktům společnosti Microsoft. Získání jejich certifikace vám může výrazně ulehčit práci nebo dokonce otevřít cestu ke kariérnímu postupu či novému místu. Podívejte se na nabídku technických kurzů a získejte, či prohlubte, vaše znalosti.