Lean a HR - překvapivě funkční spojení

Dne 13. 11. 2015 proběhl další workshop ze série setkání pod názvem Snídaně s DMC. Účastníci měli tentokrát možnost ponořit se do nepříliš známých vod spojení Leanu a HR. Vedle Jitky Tejnorové z DMC se o své zkušenosti se podělily také firmy Tower Automotive Malacky a Emerson Climate Technologies Mikulov.

Účastníci workshopu, personalisté českých firem, se seznámili se dvěma pohledy na vzájemný vztah Leanu a HR.

1.      Jakou roli by mělo hrát HR v aplikaci Leanu?

HR dosud stálo poměrně stranou od aktivit Leanu a to i přesto, že velká část Lean aktivit je ve skutečnosti s HR nástroji úzce spojená. Proto se paradoxně mnohdy dublovaly aktivity, které by mohly být po vzoru Leanu řešeny mnohem efektivněji - např. školení zaměstnanců v oblasti lean nástrojů a tzv. soft skills.

2.      Jak může HR oddělení ve svých procesech využít Lean nástroje?

Společnosti, které mají s propojením Leanu a HR zkušenosti, se podělily o velmi zajímavé, v praxi ověřené nápady. Proč například místo tisku prezenčních listin nezavést elektronickou registraci prostřednictvím zaměstnanecké ID karty? V Emersonu tak vedou elektronicky v jediném formuláři jak prezenci, tak i následné hodnocení školení. Namísto dvou papírů díky tomu vznikl jediný elektronický soubor, v němž jsou navíc data aktualizována automaticky.

Jitka Tejnorová, partnerka DMC management consulting, přednáší o propojení Leanu a HR

Další nápad se týkal organizace zasedacích místností - zavedením panelů před dveřmi místnosti je jak na panelu, tak v počítači viditelná vytíženost jednotlivých místností. Zaměstnanci tak nemusejí náročně obíhat místnosti a hledat volné místo či rušit kolegy, kteří zde již jednají.

Velmi zajímavou myšlenkou je i reálná aplikace Teorie osmi typů plýtvání do hodnocení manažerů. Pokud manažeři nedodávají své výstupy včas, přicházejí o "body" v rámci 6S auditu a díky prokrastinaci manažera přichází o dobrý výsledek i celé oddělení. Toto opatření skutečně snížilo dobu "čekání na výstupy někoho jiného" na minimum.

Posluchači se seznámili také s využitím tzv. Balance Scorecard v HR, díky kterému HR působí více strukturovaně a má možnost prezentovat fakta namísto pocitů, jak bylo vnímáno doposud. Protože je toto téma velmi rozsáhlé a aktuální, sami personalisté projevili zájem o to věnovat se oblasti reportingu a controlingu v HR na některé z dalších snídaní v roce 2016.

Role HR v implementaci Leanu a zároveň jak může HR využít „klasické“ Lean nástroje – odpovědi na tyto otázky se stanou jedním z trendů pro rok 2016. Dosud se systematická aplikace tohoto typu v ČR objevovala pouze sporadicky, nicméně nyní očekáváme, že se stane jedním ze stěžejních přístupů, a to zejména v oblasti HR Business Partneringu. V DMC se proto tomuto tématu budeme intenzivně věnovat i v roce 2016,“ komentuje Jitka Tejnorová, partnerka DMC management consulting.


Pro více informací využijte kontaktů:

Iva Berná, DMC management consulting s.r.o.
Tel: 420 602 175 537, E-mail: iberna@dmc-cz.com

Pavla Lorencová, Omnimedia s.r.o.
Tel: 731 409 992, E-mail: p.lorencova@omnimedia.cz

TWI (Training Within Industry) je vysoce efektivní metoda, která prostřednictvím zavádění mnohokráte prověřených standardů efektivně aplikuje štíhlou výrobu v provozu klienta. Přináší tak výrazné úspory i tam, kde již byly mj. z důvodu přetrvávajícího hospodářského útlumu maximálně optimalizovány náklady na mzdy i materiál a kde zdánlivě není již jak šetřit. TWI spočívá v důkladné standardizaci a optimalizaci všech procesů ve firmě, nutné pro zavádění štíhlé výroby.

TWI institute realizuje TWI školení, certifikaci, koučování a vzdělávání rostoucí komunity odborníků a školitelů ve výrobě, stavebnictví, zdravotnictví a odvětví služeb po celém světě. Institut vytvořil velkou a rychle expandující síť certifikovaných lektorů poskytujících program TWI ve Spojených státech a po celém světě. TWI sídlí v Syracuse, NY a pobočky, školitele a klienty má ve 31 zemích na 6 kontinentech.

Vize: Využití plného potenciálu TWI v organizacích po celém světě 
Mise: Vytvářet a transformovat organizační kulturu maximalizací dovedností lidí prostřednictvím časem prověřeného TWI. Nadále hrát roli světového lídra v realizaci TWI, certifikaci a vzdělávání pro všechna odvětví průmyslu.