Neptejte se účetních, jak řídit náklady

Doby, kdy ekonomové pouze hodnotili výsledky práce techniků a obchodníků jako šamani domorodých kmenů obdaření nadpřirozenými schopnostmi, jsou nenávratně pryč, vysvětluje Tomáš Nekvapil, proč se rozhodl napsat knihu s názvem Neptejte se účetních, jak řídit náklady.

Tomáš Nekvapil, známý manažer a finanční poradce v oblasti controllingu, využil své mnohaleté zkušenosti: čtivou formou popisuje, jak se poprat s náklady, jak rozhodovat o podnikových investicích nebo jak změnit prodejní ceny. „Tradiční role ekonomů a účetních nebyla vystřídána tím, co by si ostatní podnikoví manažeři přáli nejvíce: nestojí před námi žádný poučený guru schopný odpovědět na každou otázku jednoznačnou a hlavně včasnou odpovědí,“ říká autor.

Jeho kniha dokazuje, že i o suchých účetnických pojmech se dá psát s humorem či dokonce nadsázkou, čehož je příkladem kapitola „Pan L. a zombie“. Zombie je v tomto případě produkt nebo služba, který začne významným způsobem konzumovat zdroje, aniž by na sebe kdykoliv dříve upoutal jakoukoli pozornost. … Tak jako u skutečných zombie, jeho fatální vliv může být řadu měsíců utlumen, takže vypadá nevýrazně, úplně jako „mrtvý“.

T. Nekvapil v knize popisuje ekonomické souvislosti, které stojí v pozadí každého rozhodnutí a díky čemuž je možné naleznout správnou cestu k vyšší hodnotě firmy. Zároveň využívá nečekaná spojení a slovní obraty, díky nimž chce snadněji objasnit jednotlivá typická nedorozumění, která vznikají mezi ekonomy a „neekonomy“ ve firmách. Controller je v jeho pojetí jako pilot přistávající s letadlem bez podvozku nebo jako chirurg před vyjmutím nefunkčního orgánu z těla pacienta. Autor sází ale hlavně na „zdravý selský rozum".

Titul Neptejte se účetních, jak řídit náklady vyšel v nakladatelství Wolters Kluwer Česká republika, prodejní cena se pohybuje kolem 185 Kč. Kniha je obohacena o řadu praktických příkladů, které jsou srozumitelné jak pro manažery s výrobním zaměřením, tak také pro manažery technického či obchodního zaměření.

Tomáš Nekvapil se má s čtenáři rozhodně o co podělit: jako ředitel pro ekonomiku a IT pracoval v bankách, finančních institutech a strojírenských podnicích. V době, kdy došlo k fúzi IPB, působil jako vrchní ředitel pro IT a vnitřní řízení Banky Haná jako ekonomický ředitel byl činný ve společnosti Kordárna a od r. 2002 pracoval na postu finančního ředitele v akciové společnosti Tusculum. Od r. 2004 působí jako nezávislý konzultant v oblastech controllingu.

Pro bližší informace kontaktujte: