Přehled pozic, které lákají nejvíce uchazečů o práci

Na pracovním portálu Profesia.cz jsme se podívali na průměrný počet reakcí na jednu nabídku od začátku roku 2013 podle úrovně pozic a konkrétních pozic.

"Data na obou koncích žebříčku zájmu o jednotlivé pozice poukazují na to, že čím dál tím častěji se specialisté a odborníci na trhu práce dlouho neohřejí a naopak lidé se všeobecnými znalostmi bez specifických zkušeností čelí obrovské konkurenci," řekla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Pomocných zaměstnanců se na 1 pozici hlásí až 66, techniků desetkrát méně

Na jednu nabídku z kategorie pomocných prací reaguje 66 uchazečů. Kvalifikovaní dělníci a zaměstnanci ve službách čelí konkurenci v průměru až 32 dalších uchazečů. V průměru 16 administrativních pracovníků reaguje na 1 nabídku.

Průměrná reakce u kvalifikovaných zaměstnanců netechnického zaměření je 9,3. Nižší a střední management reaguje 9,4 krát. Necelých 8 top manažerů odpovídá na pracovní inzerát. Nejmenší počet reakcí můžeme sledovat u kvalifikovaných technických zaměstnanců, konkrétně 6,5 reakce na nabídku.

Nejčastěji reagují lidé z výroby a obchodu

Největší průměrný počet reakcí jsme zaznamenali u skladníka (62 reakcí). Více než 40 reakcí na 1 nabídku dosáhli řidič vysokozdvižného vozíku (53,2 reakcí), pokladník (47,9 reakcí), dělník (46,9 reakcí) a prodavač (45,5 reakcí).

 

Tabulka 1: Pozice s největším počtem reakcí
Pozice s největším počtem reakcí
Zdroj: www.profesia.cz

IT architekt nebo lékař jako jehla v kupce sena

V TOP10 nejhůře obsaditelných pozic dominuje obor informační technologie, kde průměrně reagují 2,3 uchazeči na 1 nabídku. Jedná se o obor, kde se zároveň inzeruje nejvíce pracovních nabídek, od začátku roku konkrétně 3587, počet uchazečů je však nedostatečný.

Nejméně reakcí je na pozice: IT architekt (0,5 reakce), programátor (0,7 reakce), softwérový inženýr (0,7 reakce), servisní inženýr (0,7 reakce) nebo databázový analytik (0,7 reakce). V TOP10 se objevil i lékař (0,6 reakce) a finanční poradce (0,8 reakce).

 

Tabulka 2: Nejhůře obsaditelné pozice
Tabulka 2: Nejhůře obsaditelné pozice
Zdroj: www.profesia.cz