Program GE Foundation Scholar-Leaders slaví v České republice desáté výročí

  • Dvouleté stipendium s ročním grantem ve výši 1 500 eur je určeno studentům druhých ročníků z pěti vybraných vysokých škol.
  • Studenti v oborech ekonomika, management, strojírenství a technologie se mohou do programu hlásit do 16. prosince 2013.

  • Prostřednictvím tohoto programu, který byl v České republice zahájen v roce 2004, nabízí GE talentovaným studentům příležitost rozvíjet své nadání a pomáhá vytvářet regionální síť budoucích vedoucích pracovníků, čímž přispívá k rozvoji lidského kapitálu v regionu.

  • Dosud nadace GE Foundation investovala do rozvoje perspektivních mladých talentů v tomto programu ve střední a východní Evropě už více než 2 miliony dolarů a také 4 000 hodin práce řídicích pracovníků GE.

Při výběru a náboru těch nejlepších univerzitních studentů jsou uplatňována velice přísná mezinárodní kritéria. Zájemci o stipendium budou muset prokázat nejen vynikající studijní výsledky, ale také aktivní zapojení do mimoškolních aktivit (mezi něž patří například účast ve studentských skupinách či v komunitních projektech, nebo dobrovolnická práce), jakož i určité vůdčí schopnosti.

Vybraní studenti obdrží roční stipendium ve výši 1 500 eur (celkem 3 000 eur) na dobu dvou let. Stipendisté budou mít rovněž možnost zúčastnit se, spolu s dalšími vítězi z Polska, Maďarska a Rumunska, regionálního programu Leadership Development, který proběhne v létě 2014 v Budapešti. V jeho rámci se seznámí s působením společnosti GE a setkají se s vedoucími pracovníky z různých divizí společnosti při každodenním výkonu jejich pracovních aktivit.

Programu se v ČR mohou zúčastnit studenti s výbornou znalostí anglického jazyka, kteří jsou v druhém ročníku studia ekonomie, management, strojírenství a technologie na vybraných vysokých školách. V České republice se programu účastní těchto pět univerzit:

  • Vysoké učení technické v Brně

  • České vysoké učení technické v Praze

  • Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Masarykova univerzita v Brně

  • Technická univerzita Ostrava

Mezi podmínky pro udělení stipendia patří: podání vyplněné žádosti spolu s esejí o rozsahu 1 000 slov, dvě písemná doporučení (minimálně jedno poskytnuté profesorem), životopis, fotokopie dokumentů potvrzujících splnění prvního ročníku studia a jejich anglický překlad (překlad nemusí být úředně ověřený).

„Jak vychovat příští generaci vůdčích osobností, které porozumí specifikům regionu střední a východní Evropy, mohou své země navzájem propojit a navíc získají vysokou cenu na trhu práce? Inovativní stipendijní projekt společnosti GE pro vysokoškolské studenty nazvaný GE Foundation Scholar-Leaders během 12 let jeho existence absolvovalo již 462 nadaných studentů z Polska, České republiky, Maďarska a Rumunska. Jakožto vedoucí pracovník GE zodpovědný za region CEE vnímám jako svou povinnost usnadnit těmto mladým talentům přístup do světa mezinárodního byznysu. Dnes jde o čím dál významnější věc, protože konkurenceschopnost roste i na globální úrovni,“ uvedl Peter Stračár, CEO společnosti GE v regionu CEE.

Program GE Foundation Scholar-Leaders je první univerzitní stipendijní program realizovaný jak v České republice, tak i v regionu střední a východní Evropy díky financování GE Foundation, filantropické organizaci společnosti General Electric Company (GE). Úspěch programu v Maďarsku po jeho zahájení na podzim roku 2002 přiměl nadaci GE Foundation umožnit evropské centrále Institutu mezinárodního vzdělávání v Budapešti, aby program nabídla také univerzitám v Polsku, České republice a Rumunsku. Řady účastníků programu zaměřeného na rozvoj a zdokonalení vůdčích schopností mladých profesionálů, jenž je štědře financován nadací GE Foundation, rozšíří v roce 2014 dalších 32 studentů, a to díky zapojení univerzit z České republiky, Rumunska, Maďarska a Polska. Počet zúčastněných studentů ze střední a východní Evropy tak vzroste již na číslo 494.

A co může program přinést do života studentů? Následující dva příběhy vám odpoví:

Future Leaders - Jan Rieger (Česká republika),

My Life Changing Experience

 

Termín pro podání žádostí o stipendium je 16. prosince 2013.

Podrobnější informace a online přihlášení naleznete na: http://www.scholarshipandmore.org/cee.