Schindler CZ se zapojí do podpory zaměstnávání bývalých vězňů

Prvního českého a evropského ročníku Yellow Ribbon Run, tedy Běhu se žlutou stužkou, se zúčastnili předseda představenstva a generální ředitel Schindler CZ, a.s. Ján Fabián a projektant Martin Starý. Cílem štafety v netradičním složení vězňů, bývalých odsouzených, příslušníků vězeňské služby, ale i zástupce kanceláře ombudsmana a ředitelů top firem bylo upozornit na problém se zaměstnáváním bývalých vězňů. Společnost Schindler CZ, a.s. se chce tomuto tématu více věnovat.

Zapojení do štafety s mottem „Uteč předsudkům“, která byla součástí Volkswagen Maratonu Praha 8. května 2016, je pro společnost Schindler CZ, a.s. jedním z prvních kroků k podpoře zaměstnávání bývalých vězňů.

Schindler CZ, a.s. přistupuje k náboru zaměstnanců bez předsudků, a tak dá šanci i vybrané skupině lidí s trestní minulostí. Často se jedná o lidi, kteří se dopustili jediné chyby, za kterou pak pykají po zbytek života, i poté, co skončil soudem stanovený trest. Jejich šance na pracovní uplatnění klesají, přitom právě nezaměstnanost výrazně ztěžuje jejich opětovné začlenění do společnosti. „Nejsme jediní, kteří chtějí přispět ke zlepšení integrace lidí s trestní minulostí, jsou firmy, které zaměstnávají bývalé vězně, ale nechtějí se k tomu veřejně přihlásit. V Schindler CZ, a.s. se k tomuto tématu chceme postavit čelem,“ říká Martina Možná, personální ředitelka Schindler CZ, a.s.

Schindler CZ na Yellow Ribbon Run 2016

Zástupci personálního oddělení společnosti se již aktivně věnují přípravě podmínek pro spolupráci s nadačním fondem Rubikon, který podporuje integraci bývalých vězňů a jejich zaměstnávání.

Kombinace spolupráce s odborníky z Rubikonu a velmi silného postavení Etického kodexu v koncernu Schindler nám dává jistotu, že zaměstnávání bývalých vězňů, kteří jsou kvalifikovaní a prověření, není rizikové, jak by se na první pohled mohlo zdát,“ vysvětluje Martina Možná. Pro firmu bude podle jejích slov také velmi důležité zvládnout komunikaci tématu interně, aby byly vytvořeny dobré podmínky pro spolupráci stávajících zaměstnanců a jejich potenciálních kolegů z řad bývalých vězňů.

Tradice Yellow Ribbon Run začala před 11 lety v Singapuru. V Evropě se letos uskutečnila poprvé, a to v rámci Volkswagen Maratonu Praha v květnu. Netradiční štafety se žlutou stužkou a mottem „Uteč předsudkům“ se v jeho rámci vypravily do pražských ulic upozornit na problém se zaměstnáváním bývalých vězňů. Podrobnější informace najdete na www.runczech.com.

O společnosti Schindler

Společnost Schindler byla založena ve Švýcarsku v roce 1874. Dnes je koncern Schindler Group předním světovým dodavatelem výtahů, eskalátorů a souvisejících služeb. Řešení značky Schindler v oblasti mobility přepraví denně po celém světě více než jednu miliardu osob. Úspěch společnosti se opírá o práci více než 56 000 zaměstnanců ve více než stovce zemí.