Sodexo Zaměstnavatelem regionu Pardubického kraje je FOXCONN, v Královéhradeckém opět kraluje GMC Software Technology

Závěrečným setkáním pro Královéhradecký a Pardubický kraj se 10. října večer uzavřela série šesti regionálních vyhlašování letošního ročníku ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku. Kromě předání cen medailistům z obou krajů se uskutečnilo také poslední kolo kvalifikace Ceny personalistů o účast ve finále soutěže nejlepších HR projektů. V Pardubicích se představily společnosti Ardagh, GE Aviation, GRAMMER a T-Mobile. Po pardubickém kole je tak známá čtveřice účastníků finále, do kterého na hokejové půdě ČEZ Arény pronikl na poslední chvíli projekt společnosti GRAMMER CZ z Tachova.

Program v hokejovém prostředí oživila vystoupení hlavního trenéra extraligového týmu Pardubic Pavla Hynka o paralelách motivace ve sportu a v byznysu. Za domácí ČSOB Pojišťovnu přispěl do diskuze také její obchodní šéf Petr Beneš, který v létě vedle své vrcholové kariéry stihl také účast na londýnské olympiádě, kde v českých barvách bojoval v plážovém volejbalu.

Už druhý rok jsou kandidáti na titul Zaměstnavatel regionu hodnoceni na základě renomované mezinárodní metodiky PwC Saratoga, vycházející z celé řady objektivních ukazatelů jako náklady na vzdělávání, nemocnost, fluktuace, produktivita atd., takže výsledky jsou dobře srovnatelné, měřitelné, ale hlavně prokazatelné. Zúčastněné firmy díky tomu pozitivně vnímají transparentnost soutěže, ale také možnost sledovat meziroční vývoj. Odborná garance konzultantské společnosti PricewaterhouseCoopers Česká republika je zase pro účastníky zárukou objektivity a nezávislosti hodnocení.

V čem je personální politika společnosti FOXCONN CZ nadprůměrná? „Osobní přístup, péče o naše zaměstnance, neustále zlepšování pracovního prostředí zaměstnanců, vzájemná důvěra, týmová spolupráce a otevřená komunikace. V popředí zájmu je také podpora talentů a klíčových zaměstnanců a péče o osobní a odborný rozvoj našich zaměstnanců“, vypočítává ředitelka lidských zdrojů vítězné firmy Jitka Kratochvílová. A jako příklady péče o zaměstnance uvádí: „Firemní zaměstnanecké akce v oblasti kultury, sportu, zdraví, realizace vzdělávacích akcí - interní a externí školení, e-learning, kurzy anglického jazyka, pro cizince kurzy českého jazyka. Spokojenost zaměstnanců podporuje také vydávaní firemního časopisu, pravidelná setkávání se zaměstnanci, propracovaný systém hodnocení a odměňování a systém neustálého zlepšování v celé firmě.“

Obhajobu vítězství v Královéhradeckém kraji hodnotí personální manažerka GMC Software Technology Tereza Ducháčová: „Jednou z našich hlavních hodnot je otevřenost, spolupráce, zodpovědnost. Je naší snahou komunikovat otevřeně o změnách, vydařených projektech, pochvalách i problémech, které nastanou. Zaměstnanci mají možnost vyjádřit se k dění ve firmě a navrhnout zavedení změny, novinky. Snažíme se i při velkém počtu zaměstnanců udržet „rodinnou“ atmosféru. Podstata je v komunikaci, důvěře, kterou si buduje team leader se svými lidmi, kolegové mezi s sebou napříč firmou. I při vzrůstajícím počtu zaměstnanců se snažíme zachovat hodnoty otevřenosti, důvěry a vzájemné podpory. Personální politika není dílem a zásluhou HR oddělení, ale všech zaměstnanců.“ A shrnuje také hlavní pilíře péče o zaměstnance: „Vzdělávání – sami zaměstnanci si mohou vybrat školení, konferenci, workshop, kterého se chtějí zúčastnit, aby podpořili vlastní profesní růst. E-learningový systém, který usnadňuje a urychluje vzdělávání. Umožnění brzkého návratu zaměstnankyň/zaměstnanců z mateřské nebo rodičovské dovolené, které je hojně využíváno. Firemní akce nejen pro zaměstnance, ale i pro jejich děti a partnery. Ocenění těch nejlepších lidí, při jedné z našich slavnostních akcí, přímo výkonným ředitelem celé společnosti. Dále také systém cafeteri pro poskytování benefitů a spolupráce s pojišťovnami při nabídce nadstandardní zdravotní péče.“

Výsledky:

Pardubický kraj

  1. FOXCONN CZ s.r.o.

  2. ČSOB Pojišťovna, a. s., člen holdingu ČSOB

  3. Isolit-Bravo, spol. s r.o.

Královéhradecký kraj

  1. GMC Software Technology s.r.o.

  2. BAK stavební společnost, a.s.

  3. Ammann Czech Republic a.s.

Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků proběhne 17. října 2012 v pražském OREA hotelu Pyramida a předcházet mu bude HRM konference, na které se setkají odborníci z řad personalistů a zástupci zaměstnavatelů z celé České republiky.

***

Klub zaměstnavatelů je obecně prospěšnou společností, která se podílí na rozvoji kvality řízení lidských zdrojů, soustřeďuje nejlepší zkušenosti v rámci České republiky i zahraniční know-how a vytváří zdroje pro celoplošné projekty na trhu práce. Zvláštní důraz je přitom kladen na ohrožené skupiny, jako jsou zdravotně postižení, lidé nad 50 let věku, nebo zaměstnanci na rodičovské dovolené. Mezi první spolupracující společnosti patří AGC Flat Glass Czech, Agrofert, Arcelor Mittal Ostrava, Coca Cola HBC, Česká pojišťovna, Česká pošta, ČSOB Pojišťovna, Hewlett Packard, Novem Car, PSJ, Robert Bosch, Raiffeisenbank, Red Hat, ŠKODA AUTO, Telefónica, T-Mobile a další významní zaměstnavatelé.

Partnery ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku 2012 jsou společnosti: Sodexo – Řešení pro motivaci (generální partner), Euroclinicum, Fincentrum, Manpower Group, Penzijní fond Komerční banky (hlavní partneři) a dále AMPROP Dr. Kaufmann & Partners, Havel, Holásek & Partners, M. C. Triton a Ogilvy Public Relations (partneři pro rozvoj).