Špatný operátor ve výrobě? Ne, jen špatně vybraný nebo špatně zaškolený

19. 10. proběhl v Leteckém muzeu Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi další workshop pro výrobní společnosti ze série „Setkání se špičkami“ pořádaný společnostmi DMC management consulting a Latecoere Czech Republic. 5 prezentujících se přišlo podělit s téměř 30 účastníky z letecké, potravinářské, strojírenské a automobilové výroby o své zkušenosti s metodami neustálého zlepšování. Jako speciální host vystoupil Patrick Graupp, americký autor a trenér novodobé metodiky Training Within Industry, která si jako efektivní nástroj implementace leanu po Japonsku a USA úspěšně razí cestu i Evropou.

Prezentace i diskuse během workshopu se točily kolem nedostatku kvalitních a motivovaných zaměstnanců (nejen) ve výrobě. „V současné době nízké nezaměstnanosti a se školstvím, které ve vzdělávání pokulhává daleko za potřebami trhu práce, nezbývá zaměstnavatelům než přestat si stěžovat na ‚lidi a systém‘ a začít se se situací vyrovnávat sami,“ říká Markéta Šimáková, partnerka DMC management consulting a dodává: „Ideální zaměstnanci nejsou a ještě dlouho nebudou. Než (pokud vůbec) ideální budoucnost nastane, je k udržení kvality a konkurenceschopnosti výroby jedinou cestou změna ve způsobu výběru a zaškolování nových zaměstnanců.“ 

Bohaté zkušenosti v této oblasti má Iva Bursová, Human Resources Director, Latecoere Czech Republic, která na workshopu ukázala, jak HR oddělení může napomoci zlepšování ve výrobě: „Náš systém výběru zaměstnanců do výroby se postupem času a zkušeností rozšířil z prostého zaměření na manuální potenciál zaměstnance na komplexní assessment centrum zahrnující vyhodnocení osobnostního a kompetenčního potenciálu včetně schopnosti vyrovnávat se s rutinou – rozuměj ochota respektovat přísná pravidla a standardy letecké výroby.“ Výsledkem je vedle samotného zefektivnění procesu náboru vyšší loajalita a motivace nových zaměstnanců. Tu navíc dále podporuje do detailu propracovaný adaptační proces, který výrazně snížil míru fluktuace ve zkušební lhůtě. „Naše zkušenosti ukázaly, že většina odchodů zaměstnanců ve zkušební lhůtě je způsobena pocitem, že práce je příliš náročná a těžko se učí. Jádro problému bývá v přístupu k nováčkům – jsou ponecháni svému osudu příliš brzy, dělají chyby, práci se nemají jak a od koho naučit, chybí podpora vedoucího. Správně nastavený adaptační proces správně vybraným zaměstnancům zajistí potřebnou jistotu v jejich začátcích,“ dodává Iva Bursová.

V Latecoere ve svém úsilí využít maximum potenciálu nových zaměstnanců (a zajistit tak potřeby stále rostoucí náročné výroby) využívá pro zaškolování ve školicím centru modul Job Instruction metodiky Training Within Industry (TWI). Nováčci tak do výroby jdou, až když jsou vybaveni kompletní sadou potřebných dovedností. Jak rychle a kvalitně lze zaškolit zaměstnance na operaci, kterou v životě nedělal, si na workshopu Setkání se špičkami mohl vyzkoušet i jeden z účastníků na vlastní kůži.

Metoda TWI se prolínala i ostatními prezentacemi na workshopu, kde se opět potvrdila její univerzálnost při implementaci různých metod štíhlé výroby. Ve společnosti Czech Airlines Technics posloužil modul Job Methods k identifikaci úzkých míst a prostorů pro zlepšení, Toyoda Gosei Czech dokázala díky Job Instruction správně připravit pro nástup do výroby 40 – 50 nových pracovníků týdně. Účastníci Setkání využili příležitost setkat se s autorem metodiky, Patrickem Grauppem, vyslechnout jeho zkušenosti a poznatky z implementace zlepšování v různých společnostech po celém světě a osobně s ním probrat, jaké problémy aktuálně řeší.

Za celý rok se několika workshopů Setkání se špičkami zúčastnilo na 100 manažerů z předních výrobních firem, kteří uvítali možnost sdílet své problémy v zavádění zlepšovacích metod a zkušenosti s jejich řešením. „Workshop v Mladé Boleslavi letošní sérii ukončil. Těšíme se ale na další pokračování i v roce 2016. I dále chceme být českým firmám partnerem a poskytovat jim inspiraci pro jejich růst,“ uzavírá Markéta Šimáková, DMC management consulting.

 

 

 

 

 

 

 

 

TWI (Training Within Industry) je vysoce efektivní metoda, která prostřednictvím zavádění mnohokráte prověřených standardů efektivně aplikuje štíhlou výrobu v provozu klienta. Přináší tak výrazné úspory i tam, kde již byly mj. z důvodu přetrvávajícího hospodářského útlumu maximálně optimalizovány náklady na mzdy i materiál a kde zdánlivě není již jak šetřit. TWI spočívá v důkladné standardizaci a optimalizaci všech procesů ve firmě, nutné pro zavádění štíhlé výroby.

 

TWI institute realizuje TWI školení, certifikaci, koučování a vzdělávání rostoucí komunity odborníků a školitelů ve výrobě, stavebnictví, zdravotnictví a odvětví služeb po celém světě. Institut vytvořil velkou a rychle expandující síť certifikovaných lektorů poskytujících program TWI ve Spojených státech a po celém světě. TWI sídlí v Syracuse, NY a pobočky, školitele a klienty má ve 31 zemích na 6 kontinentech.

Vize: Využití plného potenciálu TWI v organizacích po celém světě       
Mise: Vytvářet a transformovat organizační kulturu maximalizací dovedností lidí prostřednictvím časem prověřeného TWI. Nadále hrát roli světového lídra v realizaci TWI, certifikaci a vzdělávání pro všechna odvětví průmyslu.