Světová HR laboratoř: Klíčová je motivace zaměstnanců

Ve čtvrtek 27. listopadu proběhla v akademických prostorách Ústavu molekulární genetiky AV ČR na Praze 4 ambiciózní konference neziskové profesní organizace People Management Forum. Hojná účast více než 200 účastníků konference potvrdila, že zájem o zahraniční know-how, HR trendy a jejich využití v české firemní praxi je evidentní.

Světová HR laboratoř hostila jako key note speakera pana Peppera de Calliera. Světově uznávaný kouč vrcholových manažerů, zakladatel a výkonný ředitel Prague Leadership Institute na počátku konference varoval, že celosvětově není ke své práci motivováno až 80 % všech zaměstnanců. To může pro ekonomiku představovat daleko větší zhoubu než dosavadní krize. Zároveň právě v tom vidí de Callier obrovskou příležitost pro personalisty. „Jejich role v organizacích je v 21. století naprosto klíčová,“ zdůrazňuje.

Následná svérázná řeč pana Dr. Tomase Chamorro-Premuzice se zaměřila na talenty zítřka. Výrazným aspektem, který podle Premuzice ovlivňuje a do budoucna zcela změní podobu personální práce, je nástup generace Y. Tzv. mileniáni, mladí lidé narozeni na počátku nového tisíciletí, budou během deseti let tvořit až 46 % pracovního trhu.

„Trendem této generace je pracovat tzv. na sebe,“ říká Premuzic. Dříve podle něj mladí lidé na počátku kariéry chtěli pracovat pro velké korporace, před několika lety toužili po práci ve velkých technologických firmách typu Google. Dnes se chtějí prosadit a být úspěšní sami za sebe. Právě to je podle Premuzice pro společnost jako celek prospěšné. „Funguje tu přirozená samoregulace, ne každému se podaří prorazit,“ ukazuje.

O nutnosti spolupráce businessu a HR, úspěšnosti globální HR strategie hovořil pan Evren Satici, zástupce společnosti Ericsson. Pan Švík ze společnosti IBM prezentoval využitelnost BIG DATA a výhody efektivní práce s nimi nejen v oblasti HR. Další zahraniční host, pan John Kirbey potvrdil nutnost spolupráce businessu a HR oddělení a pojmenoval hlavní cíl HR v současnosti a jak tento dovést k dokonalosti.

Inspirativní poobědová panelová diskuze top českých hostů konference odpovídala na dotazy k fungování, využitelnosti a potřebě HR v této době. Zaznělo, že pozice HR stále posiluje svůj význam a přesahuje již jen základní personální procesy. O zkušenosti a názory se zde podělili generální ředitel T-mobile, pan Milan Vašina., generální ředitel SPAR a HR ředitel AHOLD, pan Jan Ambrož a HR ředitelka společnosti Pfizer, paní Michaela Olsen.

Třešničkou na dortu bylo po ukončení konference vyhlášení výsledků studie Best Employers 2014 a následná afterparty s rautem. Partnerská společnost AON HEWITT vyhlásila 5 finalistů ve dvou kategoriích: Malé a střední firmy a velké firmy nad 250 zaměstnanců.

Bude pro nás výzvou i smělým cílem předčit tento úspěšný první ročník Světové HR Laboratoře v roce dalším.

Vše o akci naleznete na jejím webu: http://konference.peoplemanagementforum.cz/konference/.