TETRA CV: Porovnání platů v Čechách a na Slovensku

Asi nenapíšeme nic objevného, když uvedeme, že průměrná mzda v Čechách je oproti Slovensku asi o 200 € vyšší. Situace se velmi liší profesi od profese, existuje ale jen minimum zaměstnání, kde by byl trend opačný.

Tato hodnota může meziročně přirozeně kolísat, ale všeobecně se jedná o dlouhodobý jev již od dob rozdělení. Je to samozřejmě dáno nejednotnou měnou (kurs Koruny k Euru). Obecně řečeno jsou mzdy v Česku přibližně o pětinu vyšší než na Slovensku. V každé zemi se také daní trochu jinak, a chcete-li se dopídit k přesnějším výpočtům, je třeba se daním věnovat pozorněji.

Na druhou si Slováci udržují o něco vyšší a lukrativnější minimální mzdu. Více než štědrostí slovenského systému je to však dáno tristní výší české minimální mzdy v měřítku celé EU (kde je Česko s přehledem poslední). Za minimální mzdu však jako zaměstnanci TETRA CV pracovat rozhodně nebudete, neboť se jedná o finančně poměrně zajímavou práci pro velké hráče na trhu.

Je to však zejména nepříjemně vysoká nezaměstnanost a ne výše platů, co nutí mnoho Slováků každoročně vycestovat za prací. Dlouhodobě jasně nejpopulárnější (či nejjednodušší) je právě Česká republika. Pokud jste se ocitli v nepříznivé situaci, přidejte se k nim i vy. TETRA CV zajistí vše potřebné, na vás je už jen motivace a ochota pracovat.