Trainee programy v UniCredit Bank

PRAHA, 15. května 2012 - Jednou z priorit personální politiky UniCredit Bank je práce s talentovanými absolventy/juniory. Proto se veškeré snahy zaměřují na nábor talentovaných absolventů nejenom z vysokých škol, ale i ze škol středních. Pro absolventy vysokých škol je připravený 12 měsíční Trainee program PRIMA. Kandidát musí splňovat několik základních kritérií, a to:je absolventem jedné nebo i několika vysokých škol, je komunikativní, schopný myslet v souvislostech, ochotný se učit, zvládat změny, být časově i geograficky flexibilní, týmový hráč, schopný odolávat stresu. Samozřejmostí je výborná znalost angličtiny a příp. i dalšího jazyka. Aby byl absolvent zařazen do trainee programu, musí dále projít několikastupňovým výběrovým řízením, včetně assessment centra (AC) a behaviorálním (tj. na kompetence zaměřeném) interview u manažera daného útvaru.

Trainee program PRIMA

Jedná se zpravidla o 12 měsíční program určený vybraným absolventům vysokých škol, kteří v tomto období získávají znalosti a zkušenosti, a kteří po ukončení programu získají cílovou pozici v předem určeném útvaru. Cílovými pozicemi jsou pozice jak v osobním bankovnictví, tak také ve firemním bankovnictví, letos nově otevíráme cílovou pozici i v divizi financí.

Trainee program SEKUNDA je 6 měsíční program pro talentované absolventy SŠ a VOŠ, kteří budou po jeho ukončení pracovat na pobočkách jako Klientští poradci. Je zaměřený výlučně na oblast osobního bankovnictví, kdy si adept projde uceleným systémem vzdělávání, který mu je šitý přímo na tělo a kromě své „domovské“ pobočky absolvuje i několik stáží na dalších pobočkách a odděleních. Po úspěšném ukončení programu získají Trainees pozici klientského poradce a ti obzvlášť talentovaní i pozici osobního bankéře na některé z poboček.

Každý trainee, ať už PRIMA nebo SEKUNDA, má svůj vlastní individuální plán rozvoje, který vychází z jeho dosavadních zkušeností/znalostí a z požadavků budoucí cílové pozice. Zároveň má status zaměstnance a pobírá mzdu. Na budoucí pozici ho připravuje Patron, tj. ve většině případů jeho budoucí manažer. Trainee zároveň pracuje se svým koučem, tzn. seniorním kolegou, který mu usnadňuje jeho začlenění do týmu, pomáhá a radí, tam kde je potřeba. Celý trainee program je pak zastřešen Garantem za příslušnou divizi, tzn. seniorním manažerem, se kterým pracujeme na koncepci programu.

HR má kromě výběru trainees i roli prostředníka mezi garantem, patronem, koučem a trainee, zjišťuje a ověřuje, jak trainee program běží, setkává se pravidelně jak s trainees, tak i patrony. V neposlední řadě je vrbou a rádcem pro trainees, pro které to je mnohdy první pracovní zkušenost.

HR marketing

Jedním z předpokladů úspěšného trainee programu je získání dostatečného počtu kvalitních kandidátů. Proto se každoročně, za podpory úseku Identita a komunikace, UniCredit Bank účastní mnoha veletrhů pracovních příležitostí, kde prezentujeme nejenom trainee program vč. aktuálně otevřených pozic, ale i banku jako atraktivního a perspektivního zaměstnavatele.

Letos se UniCredit Bank zúčastní 9 veletrhů, zejména na univerzitách v Praze, Ostravě, Brně, Plzni a Olomouci.

Dalším nástrojem jsou cílené kampaně na internetových pracovních portálech, online diskuse s potenciálními kandidáty, pořádání prezentací a přednášek na vysokých školách, oslovování pomocí direkt mailů a inzerce v tisku.