V českých podmínkách titul MBA degraduje

Praha, 12. září 2012 – Ve světě prestižní a uznávaný ekonomický titul Master of Business Administration (MBA) zažívá v Česku inflaci kvůli množství nekvalitních studijních programů, jež produkují nevzdělané a nezpůsobilé „absolventy“. Tito „manažeři“ kazí pověst ve světě prestižního titulu, tvrdí Jozef Papp, Managing Partner ze společnosti Stanton Chase, která se zabývá vyhledáváním vrcholových manažerů.

„Počet uchazečů o práci honosících se titulem MBA v České republice roste, avšak stále více z nich jsou absolventi nekvalitních studijních programů, protože stát nekontroluje úroveň výuky a nezasahuje do ní,“ říká Jozef Papp. Podle něj takový titul není pro svého nositele přínosem a systém, jak je nyní nastaven, likviduje pověst ve světě prestižního vzdělávání.

„Absolventi MBA očekávají lepší pracovní pozici i vyšší plat. Kvůli současné pověsti titulu v Česku však mohou tvrdě narazit, MBA dokonce někdy představuje v očích zaměstnavatele překážku a velký vykřičník,“ popisuje své zkušenosti Jozef Papp. Úroveň zahraničních absolventů MBA je s českou nesrovnatelná. „Jsem přesvědčen, že drtivá většina českých studentů reálně neabsolvovala pětiletou zkušenost na manažerské pozici, která je podmínkou studia,“ dodává Jozef Papp.

Programy MBA v České republice nespadají do kompetence ministerstva školství, což v praxi znamená, že stát úroveň výukových programů nekontroluje a nezasahuje do ní. To je klíčovým problémem, díky kterému se kvalita výuky v rozdílných zařízeních výrazně liší. Výuka probíhá z velké části na soukromých školách, zpochybnitelným a neprokazatelným způsobem a titul MBA je tak možné s trochou nadsázky získat za víkend. MBA v Česku stále více získává pověst titulu „za nic pro ty, kteří si jej mohou dovolit“.

„Kvalitní vzdělávací MBA programy existují i v Česku. Při výběru doporučuji dbát zejména na reference a upřednostnit kvalitu výuky a přednášejících před nízkou cenou a časovou nenáročností,“ doporučuje Jozef Papp.

Master of Business Administration (MBA)

Jedná se o obvykle dvouletý manažerský studijní program, po jehož ukončení absolvent získá titul MBA. V České republice je celkem 14 státních i soukromých škol poskytujících tento typ manažerského vzdělávání. Podmínkou studia je ukončené vysokoškolské vzdělání, nebo několikaletá praxe na manažerské pozici. Průměrná cena studia na školách akreditovaných v ČR se pohybuje od 120 000,- do 250 000,- Kč, u škol se zahraniční akreditací může být tato částka i mnohonásobně vyšší.

Stanton Chase

Mezinárodní společnost Stanton Chase je jedním z předních světových poskytovatelů služeb v oblasti executive search. Hlavním cílem společnosti je budování profesionálních manažerských týmů pro klienty na celém světě. Společnost byla založena v roce 1990 a v současné době působí v 72 pobočkách ve 42 zemích Asie, Evropy a Ameriky. Hlavním klíčem úspěchu společnosti je důraz na profesionalitu zaměstnanců, jedinečná strategie, výborná znalost klienta, schopnost naslouchat a flexibilně se přizpůsobit jeho potřebám.

Pro další informace laskavě kontaktujte:

Nikola Nosreti

Hill + Knowlton Strategies

T: (+420) 724 666 605

nikola.nosreti@hkstrategies.com