Jan Rafaj

Ostravská huť bude od příštího roku nekuřácká

Rozhovor s Janem Rafajem, ředitelem ArcelorMittal Ostrava pro personalistiku a vnější vztahy

Nenalháváme si, že všichni přestanou ze dne na den kouřit... Pokud je ale odvykací kúra řízená, sestavená na míru potřebám jednotlivce a pod kontrolou lékaře, účinnost odvykání se zvyšuje více než 10x, a to už za to stojí,“ říká Jan Rafaj v rozhovoru pro HR News. Přestavuje plán zavedení zákazu kouření v celém provozu ostravských hutí a jeho přínosy pro zaměstnance i zaměstnavatele.


Společnost ArcelorMittal Ostrava před časem oznámila, že se od příštího roku stává nekuřáckou společností. Kdy přesně má k této zásadní změně dojít a co zaměstnance čeká mezi tím?

ArcelorMittal Ostrava se stane nekuřáckou společností od 1. 9. 2015. Nadnárodní společnost ArcelorMittal plánuje nekuřácká pracoviště ve všech svých provozech do roku 2018. My jsme se rozhodli zavést toto opatření ještě dříve, a budeme tak po Brazílii druhou pobočkou na světě, která bude zcela nekuřácká.

Je pro nás důležité, aby zaměstnanci o tomto významném kroku byli dostatečně a s předstihem informováni a mohli se připravit na nové a zdravější pracovní prostředí. Ať již získáním informací, či zapojením se do odvykacího programu. Podmínky odvykacího programu komunikujeme s ročním předstihem s využitím všech dostupných prostředků v rámci naší interní komunikace.

Před vyhlášením této změny management a oddělení BOZP dlouho diskutovaly s odborníky v oboru o nejlepší podobě zavedení tohoto opatření, z něhož by měli mít užitek všichni zaměstnanci huti. Od této doby i nadále spolupracujeme například s plicní lékařkou a specialistkou na prevenci a léčbu závislosti na tabáku MUDr. Ustyanovičovou.

Proč jste se k tomuto kroku rozhodli a co si od něj slibujete?

Dlouhodobě pracujeme nejen na snižování počtu pracovních úrazů, ale děláme vše i pro to, abychom přispěli k co nejlepšímu celkovému zdraví našich zaměstnanců. Úplným zákazem kouření v provozu a společným bojem proti kouření sledujeme především ochranu zdraví kuřáků i nekuřáků před prokazatelně škodlivými účinky cigaret. Nekuřácké pracoviště považujeme za benefit pro všechny zaměstnance i pro zaměstnavatele.

Průzkumy ukazují, že kuřáci stráví v pracovní neschopnosti až o 33 hodin ročně více než nekuřáci. Zdravotní riziko spojené s kouřením je dnes již všem známé. Na zákaz kouření tedy pohlížíme jako další úroveň ochrany zdraví našich zaměstnanců.

Nenalháváme si ale, že všichni přestanou ze dne na den kouřit. V průměru je úspěšný jen asi každý pátý pokus o skoncování s kouřením. Vycházíme ale z poznatku, který říká, že sedm z deseti kuřáků, by raději nekouřilo, a každoročně se jich pokouší přestat asi 40 %. Úspěch však zaznamenají asi jen 3 % z nich. Není to o tom, že by byli slabí nebo líní, zkrátka jen potřebují pomoci. Pokud je odvykací kúra řízená, sestavená na míru potřebám jednotlivce a pod kontrolou lékaře, účinnost odvykání se zvyšuje více než 10x, a to už za to stojí. Právě takovouto kúru zaměstnancům nabízíme a budeme je v jejich úsilí maximálně podporovat.

Odvykací kúra je ale nákladná věc, budete na ni kuřákům přispívat?

Našich zaměstnanců si velmi vážíme, a protože chceme, aby u nás ve zdraví pracovali ještě dlouhá léta, rozhodli jsme se jim odvykací program ve spolupráci s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou uhradit. Při nastoupení do odvykacího programu zaplatí zaměstnanec z celkové částky 8  tisíc korun přibližně třetinu. Po roce bude mít možnost získat tuto částku zpět, pokud spirometrické vyšetření prokáže, že se z něj skutečně stal nekuřák. Odvykací kúru tedy mohou naši zaměstnanci absolvovat zcela zdarma. Takovýmto způsobem se snažíme motivovat všechny, kteří se zapojí, aby to nevzdali a vydrželi ve svém snažení.

Co tato kúra obnáší?

Léčba, kterou jsme zvolili, je založená na zmírnění abstinenčních příznaků a využívá zatím nejúčinnější lék na trhu, vareniklin. Dle údajů od farmaceutické firmy zvyšuje tato látka úspěšnost boje v odvykání až trojnásobně. Samotnému předepsání léku předchází lékařská prohlídka a konzultace o vhodnosti nasazení medikace, stanovení cílů a konfrontace s očekáváními. V procesu odvykacího programu zajišťujeme zaměstnancům pravidelnou psychologickou podporu. Kromě vstupní prohlídky program obsahuje dvě kontrolní vyšetření, rentgen plic, spirometrické vyšetření a pulzní oxymetrii, která měří nasycenost krve kyslíkem a dokáže objektivně informovat o pokrocích v uzdravování organismu. Nabízíme tak komplexní přístup namísto pouhého podávání léku.

A co vlastně lidé u vás v huti na to?

Jak už to u změn bývá, reakce se různí. Kúru jsme našim zaměstnancům nabízeli už v minulosti a doposud ji absolvovalo už 42 pracovníků. Od nich jsme zaznamenali velmi pozitivní ohlasy. Potvrzují, že lze přestat i v případě, že jste mnoho let silný kuřák. A kromě viditelného zlepšení fyzické kondice si nemohou vynachválit i nemalou finanční úsporu. Od září se nově na odvykací kúru přihlásilo 14 lidí. A věřím, že toto číslo bude každý měsíc narůstat.

Osobně v tom vidím smysl. Všichni máme ve svém okolí někoho, kdo s kouřením již nějaký čas bojuje. Na nějakou chvíli sice nad cigaretami zvítězí, ale pak se bohužel ke svému návyku vrací. Těm zaměstnancům, kteří se také snaží s kouřením přestat a myslí to vážně, jsme připraveni pomoct a věříme, že společně můžeme dosáhnout úspěchu.

V naplňování konkrétních cílů zaměstnancům pomáhá tým odborných lékařů, a to od konzultací až po kontrolní vyšetření po ukončení léčby včetně psychologické podpory. MUDr. Eva Ustyanovičová z plicní ambulance, ke které se zájemci o odvykání hlásí, je zkušená odbornice v oblasti odvykání kouření. Pacienti v ní mají důvěru, už kvůli tomu, že problém nezlehčuje a je skutečným profesionálem. Těšíme se na pozitivní výsledky  naší spolupráce.