Proč jste se rozhodla pro studium angličtiny právě v LITE?

Rozhovor s Kateřinou Kučerovou, absolventkou kurzů angličtiny v jazykové škole LITE

Kateřina Kučerová je absolventkou kurzů angličtiny pro pokročilé v jazykové škole LITE v Praze. Katku baví studium jazyků a kromě angličtiny studuje také německý, španělský a francouzský jazyk.

Kateřina Kučerová

Co vás přesvědčilo, že jste se rozhodla studovat angličtinu právě v jazykové škole LITE?

Dlouho jsem hledala nějaké jazykové kurzy angličtiny, kde bych našla něco nového. Nechtěla jsem do kurzu, kde by mě buď brzdili ostatní, nebo já je. A hlavně jsem chtěla rychle vidět výsledky, ne jen léta čekat, že se maličko posunu dál...

Na internetu mě zaujaly stránky LITE s nadšenými tvářemi studentů a lektorů. Byla jsem také opravdu „zvědavá“ na slibované „výsledky okamžitě a bez učebnic“. Možnost navštívit ukázkovou hodinu se přímo nabízela i s konkrétním datem a časem, takže jsem jen klikla a bylo to. Ukázkovou hodinu jsem si užila a k mému překvapení jsem zjistila, že jsem mluvila anglicky s úplně cizími lidmi a vůbec mi to nevadilo. Pak přišel moment obrovského překvapení, kdy lektor, kterého jsem do té doby měla za rodilého mluvčího, najednou přepnul do češtiny a to rozhodlo. Když může on, tak proč bych to nezvládla já?

Jaký byl váš první kurz v LITE?

První kurz byl Intermediate 3. Měla jsem ho v úterý, ve čtvrtek a v sobotu ráno. Nejdřív jsem si říkala, že to budu trošku „flákat“. Přeci jen vstávat v sobotu, abych byla v 8 hodin ve škole, bylo trošku „divoké“. Ale už po první hodině bylo jasné, že to bude úplně jinak a že nevím, jak vydržím ty zbylé dny bez angličtiny.

Po skončení kurzu jsem byla plná dojmů. Automaticky jsem dokázala turistům odpovídat. Dívat se na film v angličtině a bez titulků vůbec nebyl problém a najednou jsem měla spíš problém hledat česká slova, protože mi automaticky naskakovala v angličtině. Byla jsem nadšená.

Po jaké době jste na sobě začala pozorovat první pokroky?

Pokroky jsem na sobě viděla okamžitě. Po první hodině jsem ztratila zábrany mluvit před cizími lidmi anglicky a přestala jsem si hlídat, jestli všechno říkám „dokonale správně“. Mluvila jsem, jak mě to napadalo a ono to šlo.

Co se Vám na výuce v LITE nejvíce líbilo?

Líbila se mi ta úžasná metoda, kterou se vyučuje. To, že se stále mluví. A vůbec nejluxusnější byl pro mě „objev“ větných vzorců. Proč nám to nikdo nikdy neřekl? Také neustálým opakováním slov ve větách už mám slovíčka tak zažitá, že je snad nemůžu nikdy zapomenout. Občas se mi při vyslovení slovíčka vybaví i komické situace, když jsme slovíčka procvičovali ve dvojicích. A také mě bavilo dělat „kouče“. Vidět pokroky u druhého studenta a moci to ovlivnit.

Můžete srovnat výuku ve škole LITE s jinými jazykovými školami?

Myslím, že metoda výuky v LITE se srovnávat nedá. Podle mě je bezkonkurenční. V ostatních kurzech (a že jich mám za sebou dost v různých jazykových školách, různých úrovních a různých jazycích) to bylo vždy stejné. Jedna učebnice, trochu gramatiky a spoustu vyplňování. Aby toho nebylo málo, občas jsme dostali i nějaké to „vyplňovací“ cvičení na doma. Když náhodou student mohl promluvit, bylo to většinou jen o tom přečíst větu ze cvičení, kde se doplnilo slovíčko.

Existuje nějaká překážka, kterou jste musela překonat, abyste v LITE mohla studovat?

Ze začátku jsem trošku bojovala s tím, že 5ti týdenní kurz stojí to, co platím za ostatní jazykové kurzy ročně. Ovšem hned po zahájení kurzu jsem zjistila, že jen jedna hodina mi dá mnohem víc, než půl roku v klasickém kurzu 1x týdně. Proto si myslím, že se to za tu cenu rozhodně vyplatí.

Doporučila byste školu LITE svým přátelům a proč?

LITE bych rozhodně doporučila a doporučuji všem v rodině i svým přátelům. Dokonce i můj táta, když mě viděl, tak se do školy LITE přihlásil i přes svůj odpor ke všem jazykovým kurzům. A byl tak nadšený, že si zaplatil i pokračování. Teď je maximálně spokojen, protože může konverzovat se svými zahraničními přáteli při deskových hrách a je na něm vidět, jak mu to dodalo sebevědomí i v životě.