Maminky v ČSOB získaly cenu pro nejlepší HR projekt

Ilustrační snímek

Pomoci rodičům udržet si stávající potenciál a současně uplatnit nové znalosti, dovednosti a zkušenosti získané rodičovskou rolí. Tak zní cíl Programu pro maminky a tatínky v ČSOB, který je určen rodičům od odchodu na mateřskou či rodičovskou dovolenou a zahrnuje celou řadu nástrojů pro úspěšný návrat do zaměstnání. Československá obchodní banka získala za tento program vítězné ocenění HREA – Excellence Award® 2011 na odborné konferenci HR Know How 2012.

Hlavní impulz pro vznik programu přišel v roce 2008, kdy z ČSOB v rámci celorepublikového baby boomu odcházelo v průměru dvacet maminek měsíčně na mateřskou dovolenou. Dnes je v programu zapojeno přibližně 200 rodičů, z nichž 120 pracuje na částečné úvazky. Přihlásit se mohou ženy i muži. Připraveny jsou pro ně workshopy, konzultace z oblasti pracovního práva, e-learning, koučování a především individuální přístup k plánování další kariéry.

Gro programu je spojení vzdělávání v průběhu rodičovské dovolené a možnost pracovat na částečný úvazek dle možností a schopností rodičů,“ vysvětluje členka projektového týmu Programu pro maminky a tatínky v ČSOB Jana Skalková. Ta si program vyzkoušela na vlastní kůži. V rámci své mateřské dovolené připravovala metodiku programu a od deseti měsíců věku svých dvojčat nastoupila zpět na částečný úvazek.

K udržení kontaktu s bankou a kolegy pomáhají rodičům v ČSOB interní časopisy a neformální setkání rodičů. Novinkou letošního roku bude zavedení burzy práce či spolupráce s rodinnými centry. To vše zastřešuje online portál Programu pro maminky a tatínky v ČSOB, který je přístupný na samostatné internetové doméně. Pro Československou obchodní banku jej vytvořila společnost Ivitera a.s., provozovatel internetových portálů pro manažery a HR profesionály EduCity.cz, HRNews.cz a dalších.

Rodiče, kteří se přihlásí na portál, získají přehled o aktuální nabídce vzdělávacích a dalších akcí v rámci programu. Najdou zde kontakty, kam se obracet s dotazy různého zaměření, odkazy na zajímavé informace pro rodiče i mimo banku a také knihovnu vzdělávacích článků pro účely svého profesního i osobního rozvoje.

Největší přínos programu vidím v tom, že banka neztrácí kontakt s lidmi, kteří jsou zkušení a jejich práce je baví. Vidíme obrovskou motivaci a nasazení rodičů, kteří se vracejí,“ shrnuje Jana Skalková.