Recruiteři, pozor! Připravte se na zásadní změny v síti LinkedIn

Nemusíme to dávat uplně do souvislosti  s nedávnou akvizicí, kdy Microsoft koupil společnost LinkedIn, ale zvláště recruiteři se musí připravit na dost radikální změny.

V tomto článku si postupně představíme, k jakým změnám dojde v osobních profilech uživatelů sítě LinkedIn, ve firemních profilech a ve vyhledávání.

Přiblížíme si také zcela nové funkce a služby sítě LinkedIn, které byly spuštěny v nedávné době a přinášejí zásadní změny pro recruitery.

Celý vzhled LinkedInu se mění a bude výrazně připomínat mobilní verzi.

Osobní profily

Fotografie na profilech budou nově kruhové i v detailu a ne pouze ve výsledcích hledání. Horní banner, který stále většina lidí nepoužívá, jen trochu změní formát. Sekce Souhrn se posune do hlavičky profilu.

Zásadnější je to, že z profilů zmizí tzv. rich media. Nebude tedy již možné na profil vystavit firemní video, fotografie nebo prezentace.

Pokud jste byli zvyklí editovat název zaměstnavatele, ani toto již nebude možné. Budete moci vždy uvést pouze oficiální název, který má společnost uvedený jako název na LinkedIn firemní stránce. Nebude také možné měnit pořadí pozic. Pořadí bude řízeno čistě podle uvedených datumů zahájení a ukončení pozice.

Doporučení už nebudou rozdělena k jednotlivým pozicím a budou mít svou sekci.

Firemní profily

U firemních profilů budou změny vesměs v pozitivním směru. Do nynějška jsem říkal, že firemní stránky na LinkedInu jsou taková přeceňovaná nutnost – potřebujete je, ale že byste se s nimi chtěli nějak chlubit, to moc ne. To se teď může trochu změnit díky novým sekcím a nové šabloně celé stránky.

Pokud chcete vidět, jak budou firemní stránky vypadat, podívejte se již nyní na firemní stránky LinkedInu.

Vyhledávání

Tady nastane jedna velká radikální změna a to, že ze základních profilů zmizí tzv. Advanved People Search (Pokročilé vyhledávání).

Co to znamená?

Znamená to, že v základním profilu bude k dispozici jen jedno pole s fulltextem, podobně jako na Facebooku. A vedle výsledků vyhledávání pak uvidíte několik filtrů – relationship, lokalita, 5 současných společností, 5 minulých společností, jazyk profilu, neziskové zájmy a top 5 škol.

V tomto vyhledávacím poli navíc nebudou podporovány tzv. Boolean operátory (AND, OR, NOT, závorky, uvozovky).

Toto se netýká pouze neplacených profilů, ale dokonce i některých placených. Abyste mohli používat pokročilé vyhledávací pole a Boolean operátory podobně, jak jste byli zvyklí do teď, budete muset upgradovat na verzi LinkedIn Recruiter (zhruba 14 000 Kč měsíčně za 1 licenci) nebo pokud jste recruitment agentura, můžete využít verzi LinkedIn RPS (zhruba 10 000 Kč měsíčně za 1 licenci). Nestačí tedy jeden z levnějších placených účtů a ani LinkedIn Recruiter Lite.

Před pár lety jsem říkal, že recruitment můžete plnohodnotně dělat s neplaceným LinkedIn účtem. Kvůli tzv. Commercial Use Limitu zavedenému v lednu 2015 (případně dubnu 2015, pokud jste měli LinkedIn přepnutý do češtiny) bylo pro kvalitní a aktivní recruiterskou práci třeba některý z recruiterských účtů zvolit. Jednalo se však o minimální náklady. S těmito novými změnami to bude znamenat, že recruiteři budou muset mít dokonce ty nejdražší LinkedIn profily, jinak budou ztrácet konkurenční výhodu.

Poprvé za více než 10 let, co používám LinkedIn, musím říct, že používání placeného účtu LinkedIn Recruiter/RPS je konkurenční výhodou a to bez ohledu na úroveň znalostí práce s LinkedInem.

Lidé v oblasti prodeje mohou využít verzi LinkedIn Sales Navigator.

Co se naopak opět stává konkurenční výhodou je velikost a kvalita sítě kontaktů, protože profily, které jste do teď byli zvyklí vidět jako Člen LinkedInu (angl. LinkedIn Member) a nebyly vidět detaily jejich profilů (šly však různými metodami odhalit), nově nebudou v základní verzi vidět vůbec.

V nejvyšší placené verzi LinkedInu se konečně po 14 letech dočkáme toho, že půjde vyhledávat podle znalosti jazyka a úrovně znalosti jazyka. Bude možné také např. skrýt profily, které jste v posledních 3 měsících viděli.

Nové LinkedIn služby a funkce

LinkedIn v poslední době spustil nebo spouští nové funkcionality, které mohou mít zásadnější vliv na jeho fungování – speciálně pro účely talent sourcingu a recruitmentu.

Open Candidates

Tato funkcionalita umožňuje uživatelům indikovat, zdali jsou otevřeni novým pracovním nabídkám. To, jestli nějaký uživatel hledá práci nebo ne, je pak možné vidět pouze v té nejvyšší placené verzi LinkedIn Recruiter a LinkedIn RPS.

Zaměstnavatelé by neměli vidět tento indikátor u svých zaměstnanců, ale... :)

Můžete využít již i v České republice. Klikněte v horním menu na Jobs a pak Preferences, kde pak kromě toho, jestli jste otevřeni nabídkám nebo ne, můžete uvést další detaily o hledané pozici.

Salary

LinkedIn Salary umožňuje sledovat platové hladiny pozic v různých lokalitách s možnosti filtrace různých odvětví, počet let zkušeností, atp.

Profinder

Profinder je služba, která umožňuje vyhledávat freelancery na projektové práce podobně jako portály guru.com, scriptlance.com, atp.

Zatím není k dispozici v České republice.

Learning

Na Learning už jste mohli nějakou dobu v LinkedInu narazit. Nyní ji LinkedIn redesignoval a vytáhl do hlavní položky menu. Tato služby vznikla akvizicí společnosti Lynda.com, která dělá tzv. micro-learning – videokurzy na různá témata.

Co to všechno bude znamenat?

V byznysu a speciálně v recruitmentu je potřeba se přizpůsobovat každý den. Myslím si, že LinkedIn i přes tyto změny zůstane ještě dlouho silným nástrojem. Možná to bude stát více peněz, dalšího školení lidí na nový interface, funkce, metody, atp. To na druhou stranu povede k tomu, že určité subjekty díky tomu získají jen v rámci LinkedInu zase svoji výhodu, která bude silnější než doposud.

Na druhou stranu je potřeba stejnou silou rozvíjet další zdroje, ať už jsou to další sociální sítě jako Facebook, Twitter, služby typu Github, Stack Overflow, Bitbucket, jakékoliv další online databáze nebo také hledat kandidáty v offline světě např. skrze eventy a hackathony.

V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte přímo kontaktovat.