Virgin předběhl Google i Facebook: Rok placené mateřské pro matky i otce

Ilustrační snímek

Richard Branson, britský miliardář a majitel značky Virgin, která zahrnuje čtyři stovky společností včetně nahrávací společnosti Virgin Records nebo aerolinek Virgin Atlantic Airways, nabídl loni svým zaměstnancům možnost čerpat neomezenou dovolenou. Nyní přichází s dalším nadstandardním benefitem.

Všichni zaměstnanci, tj. ženy i muži, pracující pro Virgin v Londýně a Ženevě mohou nově čerpat rok placené rodičovské dovolené. Virgin tak předběhl přední technologické firmy, které jsou proslulé svými benefity a umisťují se na prvních příčkách nejžádanějších zaměstnavatelů, například Google nebo Facebook.

Sdílená mateřská dovolená

Ve Velké Británii začal 1. prosince 2014 platit zákon o sdílení mateřské dovolené, tzv. Shared Parental Leave Regulations 2014. Páry s dětmi, které se narodily nebo byly osvojeny po 5. dubnu 2015, tak získaly možnost rozdělit si roční mateřskou dovolenou, kterou dosud mohly čerpat pouze matky. Bezprostředně po porodu zůstala matkám dosavadní plně hrazená dovolená o délce dvou týdnů. Poté se páry mohou rozhodnout, jak si rozdělí dalších 50 týdnů mateřské dovolené a až 37 týdnů placené dovolené.

Chtěli jsme jít ještě o krok dál,“ píše Richard Branson v prohlášení zaměstnancům. Všichni zaměstnanci společnosti Virgin Management se sídlem v Londýně, která zajišťuje manažerskou, poradenskou a investiční podporu značky, mohu získat rok placené mateřské dovolené, rozhodnou-li se využít výhod nové možnosti sdílení mateřské. Výše úhrad roční mateřské je odstupňována v závislosti na tom, jak dlouho pro Virgin pracují – od 25 % pro ty, kteří ve firmě pracují méně než dva roky, až po 100 % pro ty, kteří jsou zaměstnanci déle než 4 roky.

Virgin Disruptors

Když se postaráte o své zaměstnance, oni se postarají o váš byznys,“ zdůrazňuje Richard Branson filozofii, která stojí za vším, co Virgin úspěšně dělá již více než 40 let. Dodává, že sám jako otec a dědeček ví, jak stěžejní je první rok života dítěte jak pro dítě, tak pro rodiče.

Nová politika podpory rodičů je součástí širší firemní strategie podpory zdraví a spokojenosti zaměstnanců. Nápad podpořit nové rodiče vzešel z veřejné debaty zaměstnanců s vedením firmy na téma spokojenosti. Podobné debaty probíhají ve firmě pravidelně a nesou název Virgin Disruptors (Narušitelé).

-kk-

 

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider