Jak v pěti krocích vytvořit pracovní prostředí, které podporuje duševní zdraví pracovníků

Vyvážení osobního a pracovního života, psychická pohoda na pracovišti a duševní zdraví se dostaly do popředí priorit zaměstnanců. Jestliže se vám ve vaší firmě nepodaří vytvořit bezpečné pracovní prostředí, které dobré duševní zdraví pracovníků podporuje, je jisté, že přijdete o mnoho kvalitních talentů. Zde je tedy návod, jak prostředí podporující psychickou pohodu zaměstnanců v pěti krocích vytvořit.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesla webová stránka The HR Director.

Podporujte organickou komunikaci mezi pracovníky

Umožněte pracovníkům přirozeně se bavit mezi sebou. To znamená, že jim nabídnete společné prostory, kde se mohou potkávat, a že jim mimo jiné budete i organizovat různé akce a team-buildingy.

Umožněte pracovníkům dělat si přestávky

Nechtějte po pracovnících ve vaší firmě, aby pracovali jako roboti. Ke zdravému přístupu k práci a k well-beingu patří i občasné přestávky v práci. Vytvořte tedy ve vaší firmě určitou toleranci vůči občasnému zastavení a přátelskému klábosení pracovníků.

Nepodporujte toxické a nezdravé chování, a to ani nepřímo

Některé firmy oficiálně podporují duševní zdraví pracovníků, ale na druhou stranu nepřímo oceňují nezdravé a neudržitelné chování. Nepodporujte workoholiky ani neoceňujte pracovníky, kteří možná dosáhli krátkodobého úspěchu, ale jenom za cenu toxického jednání nebo neudržitelného pracovního režimu.

Otevřeně se o duševním zdraví bavte

Otevřeně se ve firmě o duševním zdraví bavte. Nabídněte zaměstnancům školení na toto téma i nástroje, jak problémy z oblasti duševního zdraví řešit.

Vytvořte přátelské prostředí ve vašich kancelářích

Fyzické atributy vašeho pracovního prostředí hrají velkou roli v tom, jak se v něm pracovníci cítí. Nezapomeňte na rostliny, dostatek přirozeného světla, barvy nebo ergonomicky upravené pracovní plochy.



-mm-

Zdroj: HR DIRECTOR - portál britského měsíčníku pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR DIRECTOR