V Británii začala platit sdílená mateřská dovolená

1. prosince 2014 začal ve Velké Británii platit zákon o sdílení mateřské dovolené, tzv. Shared Parental Leave Regulations 2014. Páry s dětmi, které se narodí nebo budou osvojeny po 5. dubnu 2015, tak získají možnost rozdělit si roční mateřskou dovolenou, kterou dosud mohly čerpat pouze matky. Mělo by se jednat přibližně o 285 tisíc pracujících párů.

Rodiče budou mít nárok na sdílenou mateřskou dovolenou, pokud minimálně 15 týdnů před narozením dítěte pracovali pro jednoho zaměstnavatele po dobu 26 týdnů a budou pro něho pracovat i v okamžiku odchodu na mateřskou dovolenou.

Bezprostředně po porodu zůstane matkám dosavadní plně hrazená dovolená o délce dvou týdnů. Poté se páry budou moci rozhodnout, jak si rozdělí dalších 50 týdnů mateřské dovolené a až 37 týdnů placené dovolené. Mateřskou dovolenou je možné čerpat v několika samostatných blocích. Rodiče se budou moci sami rozhodnout, v kterých týdnech prvního roku života jejich dítěte budou v práci a ve kterých doma. Mohou čerpat dovolenou i oba najednou.

Zaměstnavatelé údajně nejsou připraveni

Britská vláda v čele s ministryní práce Jo Swinsonovou si od sdílení mateřské dovolené slibuje kulturní změnu na pracovištích i v celkové společnosti, kde se otcové nebudou bát ani stydět být doma s dětmi. „Biologické i adoptivní matky a si budou moci vybrat, kdy se vrátí do práce, a otcové a partneři budou moci věnovat více času vytváření pout se svými dětmi ve vzácném počátečním stádiu jejich vývoje,“ citoval Jo Swinsonovou server HR Review. Očekává také ekonomické přínosy, protože zaměstnanci jsou produktivnější a motivovanější, když mohou pracovat pružně.

Většina britských serverů zaměřených na HR v současné době publikuje různé průzkumy, podle nichž zaměstnavatelé nejsou na nový zákon připraveni a dostatečně nevědí, co mohou očekávat. Britská vzdělávací a poradenská organizace Advisory, Conciliation and Arbitration Service (Acas), v níž se sdružují zástupci zaměstnavatelů, zaměstnanců a dalších nezávislých členů za účelem hledání způsobů zkvalitňování pracovního života a efektivnějšího fungování firem, proto vypracovala a zveřejnila praktické průvodce pro zaměstnavatele i zaměstnance.

Jak budou nová opatření skutečně fungovat, ukáže až čas. Hodně se diskutuje například o tom, zda zaměstnavatelé přikročí k dobrovolnému vyplácení vyšší mateřské dovolené, jak jim nový zákon umožňuje.

-kk-

Zdroj: HRreview - britský portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRreview