Změny v evropské struktuře pracovních míst v období ekonomické recese

Od nástupu ekonomické krize v roce 2008 bylo v Evropě zrušeno více než 5 milionů pracovních míst. Přesto přibývá nadprůměrně placených pracovních míst zejména v sektoru služeb pro podnikatele a služeb postavených na specifických znalostech. K výrazným ztrátám naopak dochází u průměrně placených pracovních míst především ve stavebnictví a průmyslové výrobě. Vyplývá to z aktuální zprávy Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (Eurofound) s názvem Shifts in the job structure in Europe during the Great Recession.

Zpráva dále ukázala, že o více pracovních míst přišli muži než ženy a zatímco úroveň zaměstnanosti starších pracovníků rostla, v případě mladých pracovníků stále klesá. Práce na částečný úvazek se rozšiřuje napříč všemi platovými úrovněmi. Dočasná práce (na dobu určitou) se od roku 2009 začala opět rychle rozšiřovat.

Celá zpráva s analýzou dopadů krize a recese na zaměstnanost a strukturu pracovních míst v evropské sedmadvacítce je k dispozici ke stažení na stránkách Eurofoundu zde.

-kk-

 

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa