Češi mění kvůli krizi nákupní zvyky. Letáky ještě posilují, lidé nakupují víc do zásoby a jen to nezbytné

Dlouhodobý pokles reálných mezd už musela velká většina českých zaměstnanců promítnout i do svého nákupního chování. Ve snaze ušetřit se ještě více zapojují do věrnostních programů a platí zákaznickými kartami. 83 % Čechů také nakupuje podle slevových letáků nebo akcí. Největší změnou v reakci na krizi je však omezení nákupu zbytného zboží, jako jsou například sladkosti a pochutiny, ke kterému nově přistoupilo téměř 30 % lidí. Vyplývá to z Barometru zaměstnanců společnosti Up Česká republika mezi více než 1.000 respondenty z tuzemských firem a organizací.

Stéphane Nicoletti: S benefity není spokojeno téměř 40 % zaměstnanců.

Německá platforma Statista uvádí, že propad reálných mezd je v České republice dokonce rekordní mezi státy Evropské unie. Podle její metriky poklesly loni o 8,3 procenta, přičemž druhému v pořadí Rakousku jen o 4,2 procenta. Průměr evropských států se zastavil na necelých třech procentech. V prvním čtvrtletí letošního roku pak podle dat ČSÚ klesly reálné mzdy v Česku o 6,7 %. Stále více Čechů proto využívá ověřené cesty, jak při nákupu ušetřit, a mnozí hledají i nové možnosti.

Letáky i karty jako základ

Oblibou slevových letáků a nakupování v akcích jsou Češi známí už řadu let. Již před krizí takto nakupovaly 2/3 českých zaměstnanců a během posledního roku k nim dalších 17 % přibylo. Na naší benefitní platformě Můj Up evidujeme v tomto roce obrovský nárůst zájmu o prakticky všechny typy zvýhodněných akcí, které s partnery pořádáme.

Dokonce ještě oblíbenější než letáky jsou ale zákaznické karty a věrnostní programy. Při nákupu je totiž aktuálně využívá 86 % oslovených. Lidé se je postupem času naučili využívat naprosto přirozeně. Nejde ale jen o zvyk, v mnoha případech díky tomu skutečně mohou ušetřit nemalé peníze. Jen v našem gastronomickém věrnostním programu jsme už rozdali přes 130 tisíc obědů zdarma.

Osekání na nezbytné

K těmto dvěma nejčastějším úsporným nákupním technikám se ale v posledním roce vlivem ekonomické krize přidávají další. Tou nejmarkantnější změnou je omezení nákupů zbytného zboží, jakou jsou sladkosti, pochutiny nebo dekorativní předměty. Nově k tomuto kroku přistoupilo 29 % lidí, celkem už takto při nakupování jednají 2/3 lidí a dalších 14 % to zvažuje. Více než polovina lidí dokonce přiznává, že už nakupuje jen zboží základní potřeby.

Nejde nicméně jen o zboží, čtvrtina lidí omezila v reakci na krizi i využívání některých služeb, jako je rozvoz jídla, televize, taxi, ale třeba i kadeřnictví nebo masáže. Nelze se divit, že mnoho zaměstnanců má pocit, jakoby nyní pracovali jen proto, aby zaplatili účty. Nezbývají jim peníze na některé radosti, nemohou si dovolit dříve oblíbené aktivity. To se bohužel už nyní negativně promítá do jejich nálady, motivace, únavy i celkové psychické a fyzické kondice.

Cesta kompromisu

Další stále častěji využívanou technikou, jak při nákupu ušetřit, je pořizování levnějšího zboží i do zásoby. Toto nákupní chování praktikuje dnes už 73 % lidí. Jen o něco méně lidí nakupuje zlevněné potraviny s blížícím se datem spotřeby. V reakci na krizi se k této taktice uchyluje nově 21 % lidí, celkem pak tuto možnost využívá 63 % dotázaných. O něco méně lidí pak omezuje nákupy cigaret nebo alkoholu.

Zatím méně než polovina Čechů přistoupila v rámci úspor k nakupování zboží z druhé ruky a také k nákupům v levnějších, zpravidla asijských e-shopech. Zhruba 36 % lidí pak nakupuje v levnějším pohraničí. Více než 30 % respondentů ale zároveň přiznává, že pro ně tato varianta není reálná, což je dáno především velkou vzdáleností od hranic. V příhraničních regionech bude tak toto procento ještě výrazně vyšší.