EU omezí bonusy pro bankéře

Ilustrační snímek

Poprvé ve své historii přistoupí Evropská unie k radikálnímu regulačnímu kroku v oblasti platů bankéřů – stanoví hranici pro výši jejich bonusů. Od začátku roku 2014 budou bonusy pro bankéře omezeny výší jejich základního ročního platu. Maximálně budou moci dosáhnout dvojnásobku základního platu, pokud s tím bude souhlasit většina akcionářů. Opatření se bude týkat nejen bankéřů pracujících v EU, ale všech těch, kteří pracují v institucích se sídlem v EU. Poslední únorový den se na tom dohodli zástupci členských zemí EU a Evropský parlament.

Toto nejpřísnější omezení platů bankéřů na světě je důsledkem nespokojenosti veřejnosti s výší finančního ohodnocení bankéřů v období ekonomické krize. Tvoří součást širších evropských legislativních opatření, jejichž cílem je zabránit další ekonomické krizi, a které nyní musejí schválit jednotlivé země EU.

Rozhodnutí o omezí bonusů pro bankéře na úrovni celé EU je prohrou především pro Velkou Británii, jejíž zástupci se snažili před regulací ochránit finanční centrum Londýna – City. Evropská unie si od tohoto svého kroku slibuje precedent pro zbytek světa. Zároveň se však ozývají kritici s tím, že bankovní sektor bude na regulaci reagovat vytvářením ještě složitějších struktur odměňování, které ve výsledku zachovají jejich původní výši. Pokud tomu tak nebude, začnou z EU odcházet.

Den poté, co Evropská unie oznámila, že omezí výši bonusů finančníků, schválili jednu z nejpřísnějších regulací manažerských platů také ve Švýcarsku.

-kk-

Zdroj: Euronews - portál mezinárodní zpravodajské televizní stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euronews