Lidl zavedl v Německu minimální mzdu - vyšší, než se čekalo

Řetězec supermarketů Lidl překvapil Německo vyhlášením minimální hodinové mzdy pro své zaměstnance ve výši 10 eur. Je totiž vyšší, než požadují odbory zastupující pracovníky v maloobchodu. Ty již delší dobu vedou se zaměstnavateli vyjednávání za zavedení minimální mzdy mezi 7 a 8,80 eury za hodinu. Ozývají se proto kritické hlasy, které Lidl podezírají z postranních úmyslů. Informoval o tom portál Deutsche Welle.

Kritici hovoří o tom, že Lidl svým zaměstnancům platí minimálně 10 eur za hodinu již od března letošního roku. Více než polovina zaměstnanců pak pobírá minimálně 13 eur za hodinu. Nabízí se proto vysvětlení, že Lidl chce donutit konkurenty ke srovnání mezd, což povede k nutným restrukturalizacím a zvažování obchodních plánů na straně konkurence.

K něčemu podobnému již došlo v roce 2008, kdy byla zavedena minimální mzda pro poštovní zaměstnance. Dominantní Deutsche Post se tím poměrně rychle zbavil menších konkurentů. Mluví set také o tom, že si chce Lidl vylepšit reputaci po nedávných skandálech s omezováním lidských práv zaměstnanců.

Zatímco odbory tento krok vítají, nadšení Německé federace maloobchodníků (HDE) je již menší. „Nemáme nic proto tomu, když se firmy vyjadřují proti nízkým platům, máme však jiný názor na to, jak se to má dělat,“ uvedl mluvčí HDE Heribert Joeris s tím, že federace je pro zavedení více minimálních mezd pro specifická odvětví maloobchodu a specifické regiony.

-kk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle