Mladé Američanky berou více než muži

Mladé ženy v USA poprvé v historii vydělávají více než muži. Ukázal to demografický výzkum Queens College v New Yorku. Ženy ve věku od 21 do 30 let v texaském Dallasu vydělávají podle jeho výsledků o dvacet procent více než jejich mužské protějšky pracující na plný úvazek. Vyšší výdělky než muži mají i v dalších velkých městech, například v New Yorku (o 17 %), Chicagu, Bostonu a Minneapolisu. Z pohledu celých Spojených států však dosahuje plat mladých žen jen 89 procent mužského průměru.

Ženy mají lukrativnější pracovní pozice, v čemž hraje důležitou roli vzdělání. Například mezi latinskoamerickým a černošským obyvatelstvem svým vzděláním výrazně převyšují muže. Rostoucí počet mladých žen s nadprůměrnými výdělky ve velkých městech je také spojen s přibývajícím počtem absolventek univerzit, které najdou dobré uplatnění právě ve velkoměstských oblastech.

Autoři výzkumu potvrzují, že tradiční trend žen v méně lukrativních zaměstnáních bere za své. Zatímco ještě před deseti lety nedosahovaly mladé ženy takového uplatnění jako muži, dnes je situace jiná. Mladé ženy dnes odkládají založení rodiny a také se vracejí brzy do práce po porodu.

-kk-
Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online